ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.04.2014 13:21:04 - dodo13

církve

Chcete, aby povinnost zveřejňovat smlouvy platila i pro církve. Opozici ale vadí, že se to netýká všech neziskových organizací, která mají nějakou veřejnou podporu. Co vy na to? Podle mě je to logické a hlavně by tak byla šance, že vás podpoří

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2014 15:38:13 - JUDr. Jeroným Tejc
Skutečně jsem připravil návrh, který zakotvuje povinnost církví zveřejňovat veškeré smlouvy a faktury v nově zřizovaném registru smluv. Veřejnost by měla mít kontrolu nad tím., jak církve nakládají s prostředky, které obdržely od státu v rámci zákona o vyrovnání s církvemi. Osobně církve nepovažuji za zcela soukromoprávní subjekty. Navíc se jedná o organizace, které jsou schopny vyrovnat se s touto byrokratickou zátěží mnohonásobně lépe, než malé obce s neplaceným starostou  a jednou účetní.

V případě občanských sdružení je to k diskusi, nicméně nerad bych, aby například dobrovolní hasiči nebo lidé pracující s mládeží či zdravotně postiženými namísto práce ve prospěch společnosti, nebyli zahlceni zbytečnou administrativou. Proto bych považoval za správné, aby pokud by se tato povinnost vztahovala na občanská sdružení, tak až od určitého limitu, například dotací v řádech milionů korun ročně.