RNDr., Mgr. Tomáš Vaněk, CSc

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.05.2014 9:39:49 - Simon Král

fungování EU

Jak by EU měla fungovat podle vašich představ? A druhý dotaz, u nás je stále více stran, které jsou proti EU. Jak je to v ostatních členských zemích? Víte, kolik zde máte potencionálních spojenců?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.05.2014 13:21:27 - RNDr., Mgr. Tomáš Vaněk, CSc
 

Děkuji z otázku

EU by podle mých představ měla fungovat především jako prostor svobody pohybu osob, zboží služeb a kapitálu.  Ostatně tak také byla občanům presentována v době našeho vstupu.

Musím se přiznat, že protože mám s praktickým fungováním EU zkušenosti již od roku 1994,  měl jsem již v té době jisté pochybnosti.

A pro tento prostor není třeba směrnicovat a regulovat abych tak řekl „každý pšouk“.  Je to nejen zbytečné, ale především to stále zvyšuje počet občanů, kterým to přestává vyhovovat.

Dalo by se tedy říci, že největším nepřítelem EU jsou vlastně současné euroelity a úředníci, kteří zběsile „tlačí na pilu“ a vůbec nevnímají, že o to většina občanů – a to v celé EU – nechce. A co je ještě horší,  tyto „povinné“ regulace zcela deformují systém zastupitelské demokracie – ať si občané zvolí kohokoliv, stejně se regulace přijmout musí.

Proto probíhá podobný vývoj ve všech zemích EU  a stoupá počet podporovatelů euroskeptických stran  různého druhu.

Za naše přirozené spojence bych pokládal strany spojené v tuto chvíli ve frakci Evropských konservativců a reformistů (http://ecrgroup.eu/  ), jejichž cílem je právě podpora EU jako společného ekonomického prostoru bez nesmyslných regulací a návrat pravomocí na úroveň národních států.

Více najdete na mé webové stránce www.vanektomas.cz