Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.05.2014 12:33:55 - marieL.

O čem hovoří výsledky voleb do Evropského parlamentu

Máte pravdu, že větší podporu zaznamenaly celkově proevropsky smýšlející strany, ale uspěly i ve větší míře nacionální strany. Tento signál podle vás o ničem nevypovídá? Marie

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.05.2014 17:22:43 - Ing. Antonín Seďa
 Vaši otázku je nutno rozdělit na dvě. Jedna se týká ČR, a tam platí to, co jsem analyzoval ve svém článku. 15 mandátů pro evropské strany a 6 mandátů proti evropské. Pro nacionální strany nepřipadl ani jeden mandát, protože Svobodní jsou čistokrevná pravice.Pouze ANO 2011 lze trochu charakterizovat jako populistické hnutí, ale protože jsou náš koaliční partner uberu nohu z plynu.
Druhá se týká obecně evropských států a tady s Vámi souhlasím. Francie, Velká Británie, Dánsko, ale i Skandinávie, Řecko aj. země mají problém s výrazným úspěchem nacionalistických, xenofóbních a populistických stran.Určitě je to signál, který já osobně vnímám ze dvou úhlů pohledu. Tím prvním je skutečnost, že národní vlády neumí řešit základní problémy občanů, což je vysoká míra nezaměstnanosti, pokles životní úrovně a stále se zvětšující rozdíly mezi bohatými a chudými. Je s podivem, že to někdy odnáší EU, ale ta zodpovědnost leží na národních vládách. Tím druhým pohledem je to, že stále se Evropa nedostala z hospodářské krize a právě v tomto období se volá po jednoduchých řešeních. Většinou jsou terčem přistěhovalci, jiné rasy apod. Jednoduchá řešení sice nic nevyřeší, ale ono je dobře ukázat porstem na viníka a nezamýšlet se, zda jsme něco nepokatili my sami. Obecně je problémem to, že národní vlády jsou ovládány neo-liberální politikou, kterou charakterizují finanční kapitál a banky. Namísto většího přerozdělování národního bohatství se jde cestou škrtání ve veřejných službách a v sociální oblasti, což ovšem odnášejí opět ti nejchudší. Ale zároveň to odnáš i střední třída a to je cesta k nacionalistickým, až fašizujícím tendencím. Proto měly také úspěch populistické a nacionalistické strany v minulých volbách do Parlamentu ČR. Lidé cítí odcizení politiků od reality, cítí nespravedlnost a hledají řešení. Vůbec si přitom neuvědomují, že řešením není radikalismus, ale změna domácí politiky ve prospěch spravedlivějšího přerozdělování národního bohatství. Chce to zajistit lidem dobře placenou práci a základní životní jistoty. Pokud je nemají, pak se obracejí k radikálům a nacionalistům.