Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.05.2011 21:39:29 - Zdenda

Kritika není pravdivá,opak je pravdou

Dobrý večer, trochu mne zaskočila kritika návrhu stavebního zákona, která hovoří o vyloučení veřejnosti z projednávání stavebního řízení ( a důsledků s tím spjatých)?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2011 16:56:20 - Ministerstvo pro místní rozvoj
Kritika návrhu novely Stavebního zákona z důvodu údajného omezení přístupu veřejnosti není pravdivá. Opak je pravdou. Chceme rychlé a maximálně transparentní řízení. A chceme, aby u prvního stupně celkového procesu povolení stavby, tedy při projednání povolení o umístnění stavby (tedy takzvaného územního řízení), byla naopak pozice veřejnosti výrazně posílena.
Ministerstvo pro místní rozvoj chce zakotvit povinnost ve všech fázích projednávání územního řízení zejména u velkých staveb vystavit dokumentaci k veřejnému bezplatnému nahlížení v sídle úřadu, na obci a zároveň i na webových stránkách obce i úřadu. Stejně tak chce, aby následně vznesené připomínky byly veřejnosti dostupné. Výrazně to zjednoduší připomínkování zadání návrhu ve fázi společného jednání s dotčenými orgány i návrhu projednávaného na veřejném jednání. Všechny tyto etapy předcházejí jednání zastupitelstva, kterému musí být vyhodnocení připomínek předloženo.
Kritika zřejmě vychází z informace, že v následné fázi, tedy při následujícím řízení po vydání rozhodnutí o umístění takové stavby bude přístup umožněn  pouze přesně definovanému okruhu dotčených stran a příslušným veřejným institucím.
Návrh MMR má znemožnit některým aktivitám bezdůvodné blokování řízení neustálým a opakovaně „zacyklovaným“ vznášením zcela irelevantních připomínek, které v současné praxi občas neúměrně prodlužují řízení a odrazují investory.