Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2014 12:50:59 - marek vít

imunita

Proč se mandátový a imunitní výbor nedomluvil, zda doporučí či nedoporučí vydání Kailové. Není to váš hlavní úkol, v případě potřeby dát doporučení? A jak se k rozhodnutí o nevydání stavíte? A poslední otázka, jste pro zrušení imunity a pro hmotnou odpovědnost politiků? Marek Vít

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.06.2014 9:58:14 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Jednání Mandátového a imunitního výboru je neveřejné, jediné, co Vám mohu přímo sdělit, je vcelku evidentní skutečnost, že ve výboru nezískal většinu ani návrh na doporučení vydat, ani na doporučení nevydat. 
Veřejný je ale záznam o hlasování v Poslanecké sněmovně, http://bit.ly/1l8m8Us, a zde je možné se podívat na hlasování členů výboru na plénu:
Miroslava Němcová, ODS - nevydat, Jiří Dolejš, KSČM - zdržel se, tedy s účinkem hlasu proti vydání, Matěj Fichtner, ANO - vydat, Stanislav Huml, ČSSD - nevydat, Jan Chvojka, ČSSD - zdržel se, tedy s účinkem hlasu proti vydání, Stanislav Grospič, KSČM -  zdržel se, tedy s účinkem hlasu proti vydání, Ludvík Hovorka, KDU-ČSL - vydat, Martin Lank, Úsvit - vydat, Herbert Pavera, Top09 a Starostové - nevydat, Roman Procházka, ANO - vydat, Jeroným Tejc, ČSSD - zdržel se, tedy s účinkem hlasu proti vydání, Radek Vondráček, ANO - vydat, Jiří Zlatuška, ANO - vydat.
Je z toho dobře vidět postoj 6 členů výboru pro vydání a 7 členů proti vydání, ať již již přímo hlasem proti (3) nebo zdržením se (4), což je ale ve výsledku totéž, jako hlas proti. S tímto poměrem hlasů se není co divit, že výbor nepřijal doporučující usnesení. S počtem zdržení - tj. jistého druhu alibismu, byť fakticky proti - ani není divu, že většina výboru nešla "s barvou ven" a nepřijala ani doporučení k nevydání.
"Zavedené" strany, které byly v PSP již v minulém volebním období, tj. ČSSD, KSČM, ODS a Top09 a Starostové si zkrátka chrání "nedotknutelnost" poslanců a jejich nadřazení mechanismům stejné spravedlnosti pro všechny.
Jen strany, které se do Poslanecké sněmovny dostaly nově, ANO, KDU-ČSL a Úsvit, lze spojovat s vážně míněným úmyslem imunitu poslanců zrušit nebo ji alespoň nevyužívat.
Stručně bych odkázal na známé "Starého psa novým kouskům nenaučíš" - aneb pokud v Poslanecké sněmovně budou chtít voliči vidět staré známé matadory, uvidí také navzdory krásným řečem využívání imunity tak, aby bylo vymáhání práva ve vztahu k poslancům co nejobtížnější.
Jiří Zlatuška