ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.06.2014 12:58:21 - marek vít

imunita

Proč se mandátový a imunitní výbor nedomluvil, zda doporučí či nedoporučí vydání Kailové. Není to váš hlavní úkol, v případě potřeby dát doporučení? A jak se k rozhodnutí o nevydání stavíte? A poslední otázka, jste pro zrušení imunity a pro hmotnou odpovědnost politiků? Marek Vít

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.06.2014 12:06:28 - JUDr. Jeroným Tejc
Máte pravdu, že mandátový výbor obvykle sněmovně doporučí jasný postup. Pokud se tak nestalo, svědčí to o složitosti případu a pochybnostech, které řada kolegů o případu kolegyně Kailové měla. Nejdříve se hlasovalo o usnesení nedoporučit vydání, které nebylo většinově přijato. Obdobně se situace opakovala při hlasování o doporučení vydat. S ohledem na to, že se někteří kolegové zdrželi hlasování v obou případech, nebylo schváleno usnesení žádné.

Prosazoval jsem omezení imunity na dobu výkonu mandátu a zrušení „doživotní“ imunity zákonodárců. To se nakonec povedlo. Jsem názoru, že současná úprava je vyvážená, neboť platí, že i v případě nevydání, daný poslanec neunikne vyšetřování a případnému trestu, neboť po skončení mandátu je možné jej stíhat bez jakýchkoli podmínek. Hmotnou odpovědnost politiků v zákoně již máme zakotvenou a je možné vymáhat škodu po každém, který ji způsobil trestným činem.