RNDr., Mgr. Tomáš Vaněk, CSc

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2014 16:13:00 - Žánlik

právo chránit majetek

Kritizujete omezování různých práv občanů. Mě by zajímalo, jak byste chtěli posílit práva majitelů bránit svůj pozemek? Nyní, když vám tam vnikne lupič a vy mu třeba ze strachu o svůj majetek a o sebe ublížíte, ještě abyste se bál, že za to budete trestán vy sám a ne lupič

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2014 10:19:54 - RNDr., Mgr. Tomáš Vaněk, CSc
 Děkuji,

již vícekrát jsem napsal, že jsem příznivcem tzv. "hradní doktríny".   Takže lupič vniká do nemovitosti či na pozemek jaksi na "vlastní nebezpečí".   Tím, že porušuje zákon se vlastně dobrovolně ochrany zákona zbavuje.

Současný stav, kdy práva lupiče jsou fakticky nadřazena nad právy bránícího se pokládám za znepokojující  a nepochybně povede jen k větší agresivitě lupičů.

V této souvislosti pokládám za zcela skandální výrok "oni nepřišli krást, oni jen hledali šrot" který nedávno u soudu zazněl.

Je prostě nezbytné výrazně posunout právo na přiměřenou obranu ve prospěch bránícího se včetně předefinování termínu "přiměřená"...  protože občas to vypadá že něpřiměřené je i lupiče majznout klackem....