Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.05.2011 11:47:26 - slavice

Příprava tzv. sociálního bydlení

Podle výzkumů přibývá chudých důchodců a zřejmě se zvýšením životních nákladů jich ještě přibude - těch, kteří si nezaplatí ani bydleníJe pro ně počítáno s nějakými azylovými domy (dřív to byly chudobince)?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2011 6:30:01 - Ministerstvo práce a sociálních věcí
Zásadním problémem celé myšlenkové konstrukce je, že domovy pro seniory jsou službou zajišťující bydlení. Toto již dávno neplatí, spíše se dá hovořit o konceptu, který poskytuje potřebnou podporu a péči a ve chvíli, kdy již není možné tuto podporu a péči poskytovat efektivně doma, ubytuje se klient v pobytovém zařízení. Dále je nutné uvést, že v současné době jsou nízkopříjmové domácnosti podporovány dvě typy sociálních dávek – doplatkem na bydlení a příspěvkem na bydlení. Obě tyto dávky mají vzrůstající tendenci. Příspěvek na bydlení vzrostl mezi roky 2009 – 2010 meziročně o 54 % na 3,5 mld. Kč a je třetí dávkou v pořadí vynakládaných nákladů v rámci systému státní sociální podpory (více na http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp).  
V současné době připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj novou koncepci bydlení v ČR. Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracuje na přípravě tzv. sociálního bydlení a to pro domácnosti, které nemohou za tržních podmínek získat přiměřené nájemní bydlení. Bude se jednat mj. právě o domácnosti seniorů či jiných nízkopříjmových skupin občanů. Hlavním garantem nad zmíněnou novou koncepcí bydlení je tedy MMR a z tohoto důvodu se prosím obraťte přímo na tento resort.