Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2014 10:37:47 - JamesBond

návrh KSČM

Co říkáte na návrh KSČM, aby občanské průkazy obsahovaly údaj o zbavení nebo omezení svéprávnosti lidí? V průkazech by se měl podle předlohy také opět zaznamenávat soudem uložený zákaz pobytu. Já na tom nevidím nic špatného, naopak to může pomoci třeba policii, pokud se dohaduje s nějakým ,,magorem“ a nemá vlastně v ten moment šanci zjistit, že on třeba opravdu ,,magor“ je, a že si z nich nedělá srandu. Už jsem se s tím setkal… Nemohlo by to ale pomoci třeba i vám lékařům?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.08.2014 16:13:40 - Mgr. Jana Pastuchová
 Informace o nesvéprávnosti i zákazu pobytu jsou uložené v informačním systému evidence obyvatel, kam orgány veřejné moci nahlíží a údaje mohou zjistit. V  soukromoprávních vztazích po nás nikdo nemůže občanský průkaz požadovat a my ho předkládáme pouze dobrovolně. Nevidím tedy v tom, že by tyto údaje byly na občanském průkazu, výrazný přínos. Navíc si myslím, že by se na základě informace na občance jen těžko určovalo, do jaké míry je daný člověk omezen. Pokud dojde ke krizové situaci, kterou popisujete, jsem toho názoru, že by pro policisty nebo zdravotnické záchranáře (mezi které dosud patřím) nebyl zápis v občance směrodatný. Musí prostě danou situaci okamžitě řešit. Z pohledu záchranářky, pokud je v ohrožení lidský život, nehraje svéprávnost či nesvéprávnost pacienta žádnou roli.