RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.07.2014 9:45:46 - Ptáčková

politika

Jako každé ráno jsem dnes zapla 24 a byl tam záznam z jednání sněmovny, kde jste řečnil podle fotky vy. Viděla jsem jen 10 minut, pak to skončilo, ale jestli jsme to dobře pochopila, rozpravu jste vedl o tom, jak funkce úředníka fungovala dříve, jaký měla význam. Jak se podle vás v tomto směru proměnila funkce politika? V prvopočátku mělo jít přece o neplacenou funkce a co se z toho stalo dnes? Co se vrátit k počátkům, kdy snad fungovala v politice slušnost a lidé ji dělali pro zájem o stát ne o sebe.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.07.2014 11:09:24 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážená paní Ptáčková,

 ano, máte pravdu, včera jsem mluvil o tom, jak řešili služební poměr úředníků naši předkové před 100 lety. Po pravdě jsem našel mnoho analogií se současným návrhem Služebního zákona, dokonce některé náměty, jak návrh Služebního zákona vylepšit. Zda se jimi vládní koalice nechá inspirovat nevím, spíše tomu ale nevěřím.

Ještě k závěru vašeho dotazu, který se týká politiků. Od dob, kdy do politiky začali vstupovat i lidé, kteří nebyli majetní, kteří ale měli podporu svých spoluobčanů získanou ve volbách, pobírají politici za výkon své funkce odměnu a dále náhrady výdajů, které s výkonem funkce souvisí (doprava, pronájem kanceláře, plat asistenta atd.). I já takovouto odměnu i náhrady pobírám. Do politiky jsem vstoupil v roce 1990 se zájmem podílet se na samosprávě mého rodného města České Budějovice, v létech 2000 – 2008 jsem byl hejtmanem Jihočeského kraje a nyní jsem poslancem. Snažím se, abych použil Vaše slova, aby v politice fungovala slušnost a dělám ji z důvodu zájmu o náš stát, nikoli pro vlastní prospěch.

 Děkuji Vám a srdečně Vás zdravím.

 Jan Zahradník