Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.07.2014 19:25:05 - Milová

zadlužený stát=neúměrné zvyšování platů vyvoleným

Pani Válková, minimální mzda je 8500 Kč, když se má přidat tak to pomalu zrujnuje stát.Lidem kteří celý život pracovali a teď jsou v důchodu bylo přidáno v průměru 45,-Kč, zdá se Vám to v pořádku a důstojné ? Soudci nevyžijí z platů hodně přes 100000 Kč ? asi moc utrácí ?Myslete taky na dnešní mladé lidi,kteří to musí sponzorovat a zůstane jim zadlužený stát a minimální nebo žádný důchod.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.08.2014 9:05:39 - Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

Vážená paní Milová, děkuji za Váš názor, musím Vám ale oponovat v tom smyslu, že jedním z aspektů kvalitní a skutečně nezávislé justice, je vedle vzdělání, odbornosti a morálního kreditu i finanční nezávislost jednotlivých soudců. Chápu, že v kontextu některých případů nesprávných rozhodnutí nebo neoprávněných průtahů v řízení, může takové zvýšení připadat jako nehoráznost. Je to ale systémové řešení, nikoli navyšování platů konkrétním jednotlivcům. Tak je tomu ostatně ve většině vyspělých států na světě. Pokud jde o aktuální zvýšení platu ústavních soudců, které jsem prosazovala, musím zdůraznit, že to byla pouze reakce na znevýhodnění těchto vrcholných představitelů justice oproti některým soudcům nižších instancí. H.V.