JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.06.2011 13:04:24 - Radík

Priorita - zachování klíčových veřejných služeb, jejich kvality a dostupnosti

Pane hejtmane, je vidět, že se o kraj staráte vzorně, o kolik procent se zvýší výdaje vašeho kraje příští rok v důsledku snížení dotací, zvýšení DPH apod?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.06.2011 8:47:25 - JUDr. Michal Hašek

Děkuji za Váš dotaz, naše krajská koalice ČSSD a KDU-ČSL se snaží udržet a modernizovat veřejné služby na úrovni regionu, tedy především zdravotnictví. Připravujeme, jako jediný kraj v ČR, koncepci lůžkové péče se zapojením všech zřizovatelů - kraje, státu, měst i soukromého sektoru. Stavíme nové kapacity sociální péče, získáme tak téměř 600 nových míst v 10! nových či rozšířených zařízeních, a to pro různé typy péče včetně seniorů s Alzheimerovým syndromem. Máme dobudován unikátní systém integrované dopravy, do kterého je zapojeno všech 672 obcí a měst v kraji (páteří je ekologicky šetrná železniční doprava), ve středním školství se nevyhneme nutné optimalizaci, která reaguje na dlouhodobý trend demografického poklesu nastupujících populačních ročníků. Chceme udržet vysokou kvalitu vzdělávání a podporujeme technické a učňovské školství. Nemohu nezmínit ani v ČR unikátní regionální podporu vědy, výzkumu a inovaci - díky ní se posunujeme do evropské regionální špičky v této oblasti. V Brně vznikají moderní vědecká centra, přicházejí noví zahraniční i domácí investoři (za poslední 4 roky nejvíce z celé ČR). Samozřejmě k jižní Moravě patří neodmyslitelně i nádherný venkov, příroda, historické památky (např. Lednicko-valtický areál UNESCO) a naše skvělé víno, které je typickým reprezentantem a velvyslancem našeho kraje doma i ve světě.
No a teď ke druhé časti Vašeho dotazu - na DPH kraj přijde podle našich odhadu v r.2012 o cca 80 mil. Kč, v roce 2013 jíž o cca 170 mil. Kč. K tomu chce pan Kalousek sebrat regionům dlouhodobě vyjednanou podporu regionálních železnic, což v Jihomoravském kraji obnáší dalších cca 270 mil. Kč. Naší absolutní prioritou v takovém případě bude samozřejmě boj o zachování klíčových veřejných služeb - jejich dostupnosti lidem a také kvality (nemocnice, sociální ústavy, veřejná doprava a střední školství). Žádné tupé účetní operace, budeme hledat chytrá řešení.

JUDr. Michal Hašek
hejtman Jihomoravského kraje