Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.08.2014 12:52:52 - vladislav mrákota

vojna

Třetina lidí je podle průzkumu pro obnovení povinné vojny... Co vy na to? A je nyní v nějakém evropském státu vojna povinná?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.08.2014 13:34:48 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Otázka obnovení povinné vojenské služby v naší zemi není na programu dne. Základním problémem naší armády je nedokončení reformy AČR z roku 2003 a po dalších úpravách. Naší armádě schází 5000 profesionálních vojáků a tak ministerstvo obrany vymýšlí, jak tento výpadek nahradit. Je dobře, že se konečně obnovily nábory, ale kapacita nestačí a tudíž problém nenaplněnosti některých jednotek bude nadále přetrvávat. Použitrí aktivních záloh tak, jak plánuje MO je nereálné, protože uvažuje o cca 5000 osobách, které mají "nahradit" scházející vojáky na jednotlivých útvarech. Jsem pro zozšíření a podporu aktivních záloh, ale je nutno jít cestou motivací a pravidelného výcviku. Protože pro aktivní zálohy budou scházet lidé. Dnes je jich 1300 a obávám se, že o mnoho více jich nepřibude ani z řad studentů. Cestou je dokončení reformy AČR a zajištění odpovídajícího počtu vojáků. Zálohy mají sloužit jako doplněk vojáků pro případ rychlých událostí a živelných pohrom. V rámci EU je vojna povinná v některých zemích, ale i ty jdou cestou profesionalizace armády. Chci připomenout, že i před zrušením povinné služby jsme měli profesionální vojáky z řad důstojníků. Je otázkou, zda kvalitní a drahou vojenskou techniku by vůbec byli schopni obsluhovat vojáci, kteří by byli na vojně rok či dva. A také, zda by mohli být vysíláni do zahraničních misí, kde hrozí zranění či ztráta na životě. Profesionalizace armády právě umožní brát svoji službu zemi jako povolání na základě kontraktu. Když kontrakt vyprší, pak jej lze prodloužit či ukončit. Povinná vojna má dvě pozitiva. Tím prvním je kontinuální příprava mužů na válku a jejich výcvik. Tou druhou, po které zřejmě volá ta třetina spoluobčanů, je výuka některých dovedností pro muže, hygiuenické návyky či sportovní trénink. To zejména ocení mladá manželství. Ale já osobně tuto formu povinné vojny nepodporuji. Muže lze motivovat i jinou cestou než předkládaným vojenským drilem.