Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.08.2014 9:52:19 - Václav N.

zákoník práce

I váš kolega tu nedávno upozorňoval na porušování zákoníku práce například v McDonaldu či KFC. Proč s tím tak stát něco neudělá? Co třeba zpřísnit kontroly? Ve zmíněných firmách často pracují studenti. Myslíte, že ty mají ponětí o tom, kam se obrátit? většina určitě ne. A druhá věc, myslíte si, že zákoník práce nepotřebuje změnu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.08.2014 21:22:23 - Ing. René Číp

Ve věci nedodržování zákoníku práce jsem ministryni Marksovou již interpeloval. Její odpověď a můj komentář najdete v článku, který je zde již vložen. Zde odkaz: http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Ing-Rene-Cip-32254/clanek/Nepritomna-ministryne-odpovida-34257 . Domnívám se, že kontrol by skutečně mělo být více, ale je třeba, aby zaměstnanci kteří se cítí poškozeni k tomu dali podnět. Měl by stačit i anonymní, aby se to nemohlo obrátit proti nim. Na druhou stranu by se člověk vyžadující svá práva za to neměl stydět, ovšem bohužel v tomto divokém kapitalismu to tak nefunguje.

Stávající zákoník by mohl být dostatečný, pokud by byl dodržován. Zpřísnit jej v tuto chvíli zřejmě nemá cenu, neboť by to mohlo vést k propouštění a zaměstnávání načerno. Pak už by onen nelegální zaměstnanec neměl vůbec žádná práva. Každopádně si myslím, že mnozí zaměstnavatelé považují zaměstnance za svůj majetek. To je ta největší chyba kterou dělají, protože spokojený zaměstnanec je mnohem větším přínosem pro firmu.