Tomaš Gallik

Zastupitel města Karviná
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2014 18:45:49 - Vasek B.

těžební limity

Jak se díváte vy sám na prolomení těžebních limitů? Stanovisko strany znám, ale i třeba Bubeníček změnil názor...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.08.2014 9:18:16 - Tomaš Gallik
 

V současné době se čas od času hovoří o prolomení těžebních limitů. Do této debaty se zapojil i prezident republiky. V této souvislosti se hovoří o Dolu ČSA. Karviňáci by mohli lehce zaměnit s dolem Čs. Armády v Karviné – Dolech. Prolomení limitů se však týká těžebních limitů hnědého uhlí.

Ve všech dostupných mapách týkající se těžby OKD a.s. jsou zakresleny hranice dobývacího prostoru nejen na katastru Karviné, ale také na katastrech okolních obcí. Uhlí nacházející se v dobývacím prostoru vytěženo nebylo a v dohledné době asi vytěženo nebude. OKD a.s. dodala na ministerstvo životního prostředí zpracovanou dokumentaci vlivů záměru „Pokračování hornické činnosti OKD, a.s., Dolu Karviná na závodě ČSA v období 2015 – 2023“ na životní prostředí.

Vzhledem k současné situaci s celosvětovými cenami černého uhlí, je dost nepravděpodobné, jak tvrdí naši ekonomové, se neočekává nárůst cen této komodity a proto ani těžba není nijak rentabilní. Dalším faktorem je i neucelená a nejasná koncepce energetické budoucnosti státu. O této koncepci se dohaduje nejen politická reprezentace, ale také odborná veřejnost již desítky let a výsledek je v nedohlednu.

Není důvod, proč těžbu nerostného bohatství (včetně léčivých a minerálních) vod, které patří státu potažmo všem občanům, by měl stát přenechat soukromým společnostem, které mu platí směšné poplatky za jeho vytěžení a za sebou nechávají zdevastované životní prostředí. Stát by měl v těchto oblastech sám vyvíjet činnost a všechny zisky z toho plynoucí využívat ve prospěch svých občanů.

Doufám, že vám takto stačí. Jak už je zmíněno výše, prolomení těžebních limitů se týká zejména severočeského hnědouhelného regionu. Já jako komunální politik působící v moravskoslezském kraji jsem se zajímal zejména o náš region. Samozřejmě v případě mého zvolení bych se začal zajímat o širší otázky těžby. Co se týče Vámi zmíněné změny názoru, myslím si, že názor lze změnit po předložení faktů, jejich prostudování a diskuzí s širokou veřejností.