ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.10.2014 9:16:43 - Miroslav Matějka

Komunální volby - strana versus osobnost!

Hezký den pane senátore a předsedo.
Jeden výrazný fenomén v těchto komunálních volbách mne překvapil.
Na základě konkrétního jevu jej položím.
Komunálních voleb v Jičíně se zúčastnila "kandidátka" složená většinou z podnikatelů a živnostníků, kdy byla z 95% totožná kandidátkou včetně lídra před 4 lety. Tehdy neprošla těsně nad 5% hranici a nyní je vítězem voleb v dresu ANO. Otázka zní, jaký je onen poměr volby osobností a stran? Navíc odlišnost kroužkování v parlamentních volbách s kříkováním v komunálích způsobuje velké procento neplatných hlasů (v Jičíně 5,2%).
Váš názor na tuto problematiku?
Miroslav Matějka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.10.2014 11:45:33 - Jan Veleba
Dobrý den pane Matějko. To je velmi zajímavá a případná otázka. Bývalý prezident Václav Klaus se vyjádřil něco v tom smyslu, že skončila politika. Do jisté míry má pravdu, věřím ale, že to je jev dočasný, zejména pak v komunální politice. Je to samozřejmě vizitka dlouholeté nedobré práce politických stran a nálady voličů, do které vstoupil nový fenomén Andrej Babiš. Má dostatek prostředků, který mu umožnil vstup do médií. Pak pojmenoval jednoduchým způsobem jevy ve společnosti, které dlouhá léta trápí občany. No a potom založil volné uskupení a síť "styčných důstojníků" po celé zemi, připravil kvalitní kampaň a výsledek se dostavil. Přišla obdoba situace, kdy se ve své době říkalo, že kdyby v Praze ve volbách kandidovala Klausova tenisová raketa, že by vyhrála. Já osobně si myslím, že nás čeká návrat ke klasickým politickým stranám a vidím tu dobu tak za dva, tři roky. Jsem přesvědčen, že nelze trvale vládnout bez politické struktury a bez čitelného programu. Lze to na základě jednoduché kritiky a teze ve smyslu "dáme věci do pořádku" jenom po určitou dobu. Po ní přijde doba, kdy se voliči budou ptát na konkrétní výsledky a kdy si média začnou všímat práce nových politiků, které před několika měsíci ještě nikdo neznal, kteří jsou často vybráni ad hoc způsobem a je otázka, jaké budou mít konkrétní výsledky. Nicméně to, že Andrej Babiš vstoupil do politiky, která je u nás dosti zdegenerovaná je dobře, protože politické strany, chtějí-li přežít, se musí změnit. A ony by to jinak neudělaly. Jinak je to ale na dlouhou odbornou diskusi a ne na internetu