RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.10.2014 10:17:35 - dubínek

Situace na Ukrajině

Myslíte si, že předčasné parlamentní volby na Ukrajině budou mít zásadní vliv na její budoucnost? A až skončí současná krize na Ukrajině, co myslíte, že bude pak? Vždyť už nyní je na tom Ukrajina ekonomicky velmi špatně

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.10.2014 9:12:09 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane dubínku,

 kdybych uměl odpovědět na Vaše otázky, mohl bych být špičkovým politickým prognostikem. Ukrajina je evidentně rozdělená, ale to byla vždy. Pamatuji si na svou návštěvu Oděsy v roce 2010 a na to, že kromě jmen ulic na nárožích tam člověk ukrajinský jazyk nepotkal. Všichni mluvili rusky, což mi vyhovovalo, protože jsem zjistil, že někde uvnitř mé hlavy je oněch 10 let výuky ruštiny. Bylo zrovna před prezidentskými volbami a všude byly dva typy bilboardů. Jeden ukazoval jednoho z kandidátů, pana Janukoviče, s mobilním telefonem v ruce a s číslem, kam se mu prý dalo dovolat. Druhý pak byl bílý, jen s ukrajinským nápisem „Ona pracuje“, případně „Ona je Ukrajina“, vyvedeným černými literami. Rozumělo se jaksi samosebou, že ona „Ona“ je paní Tymošenková. Všichni, se kterými jsem se setkal, včetně studentů mluvících výbornou angličtinou, nadšeně podporovali pana Janukoviče. Po návratu domů jsem se z médií dověděl, že volby vyhrál pan Janukovič a že paní Tymošenkovou zavřeli do vězení.

Tak si po pravdě nejsem úplně jistý, jak moc mohou volby na Ukrajině ovlivnit její budoucnost. Jisté je, že pokud se volbami posílí pozice pana Porošenka, bude to významné pro jeho jednání s ruským prezidentem Putinem. V nich nakonec možná ani nejde o politiku, ale o to, budou-li mít Ukrajinci v zimě čím topit. Odhadovat, kdy a jak současná krize na Ukrajině skončí, si netroufám. Souhlasím s Vámi, že ekonomická situace Ukrajiny je špatná. Pokud se Evropská unie a Spojené státy rozhodnou Ukrajinu udržet jako nárazníkovou zemi proti Rusku, budou jí muset pomoci  nejen  ekonomicky, ale také morálně. Zatím prezident Putin dosáhl, čeho chtěl a obě západní mocnosti tomu celkem trapně přihlížely.

 S pozdravem Jan Zahradník