Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.10.2014 11:21:26 - HanaP.

volební účast

Proč podle vás chodí k senátním volbám tak málo lidí? A co navrhujete pro nápravu? Mluví se o různých variantách, včetně povinné volební účasti

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.11.2014 18:53:09 - Milan Štěch

V prvním kole senátních voleb nebyla účast výrazně nízká, např. v mém senátním obvodě se přibližovala 45 %. Problém vidím spíše v tom, že ve druhém kole už se hlasuje jen o dvou kandidátech, kteří uspěli v prvním kole, a ti voliči, kteří volili někoho jiného, pravděpodobně ztrácejí motivaci. Předpokládám, že občany obtěžuje po týdnu opět chodit k volbám a to, že nedostanou domů předem hlasovací lístky, taky zájem o volbu v druhém kole snižuje. Povinnou volební účast podle průzkumů veřejnost nepřijme, takže bych osobně spíš hledal určitou formu motivace: např. aby se volby pokud možno sloučily do jednoho dne nebo bych zvážil při potvrzené účasti ve volbách placené pracovní volno. Na tomto postupu by však musela být velká společenská shoda v zájmu posílení parlamentní demokracie a legitimity voleb.

M. Š.