Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.11.2014 9:40:00 - cibulka

trh

Čínani byli schopni velice rychle zareagovat na sankce a přizpůsobili se jim ve prospěch své země. Proč to nedokážeme taky? Myslím, že jsme dost schopný národ

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2014 19:03:40 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den, děkuji za dotaz. Při jeho odpovědi si musíme uvědomit, že patříme do struktur Evropské unie, zatímco Čína není podobnými pravidly vázána. To je na jednu stranu flexibilní situace, na druhou takový stát není zase „chráněn“ při větších výkyvech trhů. Evropské mechanismy jsou jistou zárukou pro všechny své členy, i  když jejich realizace zase závisí na společném konsensu. V tomto má Čína relativní náskok. Takže to určitě není o tom, že to nedokážeme, ale jsme vázáni určitými pravidly a měli bychom mít na mysli téma solidarity i přes určitou ekonomickou, řekněme nekomfortnost. Navíc dopady ruských sankcí se ještě projeví v dlouhodobějším horizontu. O tom, že jsme schopný národ v žádném případě nepochybuji. Důkazů jsou spousty.