Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2011 13:09:50 - sylva

Jiná řešení jsou samozřejmě možná

Pane senátore, vůbec mne nenapadlo, že by měly zaniknout stávající penzijní fondy, znamená to, že budou pro účel třetího pilíře vytvořeny úplně nové s jinými pravidly?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.08.2011 6:52:02 - Ing. Zdeněk Škromach

Dobrý den  Současná koaliční vláda se netají tím, že bude v budoucnosti pokračovat v restriktivních opatřeních v oblasti sociálních systémů, včetně důchodového. Jejím cílem je vyšší podpora individuálního soukromého důchodového spoření, které ve své podstatě snižuje solidaritu v důchodovém systému a zvyšuje ekvivalenci důchodových práv, tj. zejména mnohem více než dosud přenáší náklady na důchodové dávky na jednotlivce. Koaliční vláda očekává, že si odpovědní jednotlivci za svůj život naspoří takové množství prostředků, za které si budou moci zakoupit dostatečně vysoké důchody, včetně pozůstalostních.

Vdovské, vdovecké a sirotčí důchody představují ze sociálního hlediska důležitý důchodový příjem, který je solidárně vyplácen uvedeným pozůstalým v případě smrti živitele. Spolu s dalšími solidárními dávkami, kterými jsou invalidní důchody, jsou proto logickým terčem koaliční snahy o „větší ekvivalenci“ v průběžném důchodovém pojištění a lze předpokládat, že další parametrické úpravy budou směřovat tímto směrem.

ČSSD se snaží, pokud jde o pozůstalostní dávky, zachovat jejich funkci v důchodovém systému. Např. u vdovského důchodu je jeho původním smyslem poskytnout po smrti manžela, který byl živitelem rodiny, pozůstalé manželce příjem, který slouží ke kompenzaci příjmové ztráty, k níž v této situaci dochází zejména v období krátce po jeho smrti. To je důležité zejména v situaci, kdy manželka pečuje o nezaopatřené dítě a z tohoto důvodu nemá vlastní, popřípadě dostatečný vlastní pracovní příjem. Proto ČSSD o zrušení pozůstalostních dávek obecně neuvažuje.

Řešením nahrazujícím doživotně poskytovaný vdovský důchod (obdobně i vdovecký důchod), o kterém se hovořilo např. v závěrech tzv. Bezděkovy komise, by však mohlo být v dlouhodobé perspektivě zavedení tzv. sdílení vyměřovacího základu manželů (partnerů), kterým by se v období společné výchovy dětí umožnilo odstranit důsledky příjmových rozdílů obou manželů (partnerů) na jejich pozdější vlastní důchodový nárok (starobní důchod). Jde o řešení obdobné společnému zdanění manželů, kdy by se v kalendářním roce pracovní příjmy obou manželů (partnerů) sečetly a pro účely důchodového pojištění by se každému z nich vykázala jedna polovina. S pozdravem Zdeněk Škromach