Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.07.2011 9:17:31 - irenka

Návrh zákona o Šumavě

Pane předsedo, v návaznosti na Váš článek ohledně navrhovaného zákona o Šumavě se chci zeptat, jak podle tohoto zákona je provázána státní správa v oblasti ochrany přírody a činnosti navrhované ops, je to tam řešeno?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2011 12:15:43 - Milan Štěch

Dobrý den!

Cílem návrhu zákona je zcela oddělit výkon státní správy od hospodaření se státním majetkem.

Situace v národním parku Šumava totiž ukazuje, že toto bude nanejvýš vhodné, a to zejména v zájmu větší dělby moci a posílení veřejné kontroly.

Z právního hlediska není vhodná situace, když např. ředitel Správy parku z pozice hospodáře žádá Správu parku o schválení výjimek ze základních ochranných podmínek a je zároveň nadřízeným osob vyřizujících danou žádost.

Při řešení různých střetů mezi hospodařením se svěřeným majetkem a zájmy ochrany přírody je třeba zrovnoprávnit postavení jednotlivých subjektů, což znamená znemožnit řešení sporů z pozice pracovněprávní, ale naopak cestou nezávislého správního řízení, kdy  příslušný k rozhodnutí o sporech  bude nadřízený orgán (MŽP), či je může přezkoumat nezávislý soud.

V návrhu zákona je toto obsaženo zejména v § 12.

Návrh zákona lze najít zde:

http://www.plzensky-kraj.cz/file.asp?name=1005238110616124038.pdf&folder=308