Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.07.2011 13:21:28 - Dave

Dávkové systémy

Na parlamentních Listech jsem si přečetl příběh paní, která se celý život stará o postižené dítě a nyní musí kvůli dluhúm dát dítě do ústavu. Napadají mně dvě otázky: je všeobecný trend ústupu od ústavní péče, budou ty rodiny, které si ponechají dítě v domácí péči nějak zvýhodněny (aby neživořily a přitom, státu šetří dost velké množství peněz), za druhé, uvažujete o zpoplatnění ústavní dlouhodobé péče?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.08.2011 20:10:02 - Ministerstvo práce a sociálních věcí

Dávkové systémy dokážou potřebným zajistit dostatečný příjem na základní životní potřeby. Osobám, které splňují zákonem stanovené podmínky, náleží příspěvek na péči. Stupeň závislosti i výše příspěvku se stanoví podle závažnosti postižení a míry závislosti osoby na pomoci jiného člověka. U dětí do 18 let věku je navíc zohledněna míra potřeby péče tak, že od stupně závislosti I až III je výše příspěvku vyšší než u dospělých.
Pokud je pečující osoba, tj. matka dítěte, kterému byl přiznán příspěvek na péči, ve finanční situaci takového charakteru, že potřebuje pomoc státu, pak existují dávky systému státní sociální podpory (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, sociální příplatek) či dávky pomoci v hmotné nouzi. Konkrétní situaci musí paní řešit na příslušné pobočce Úřadu práce ČR, jedná-li se o státní sociální podporu, v případě hmotné nouze pak na odboru sociálních věcí místně příslušné obce s rozšířenou působností (ve statutárních městech na úřadech městských částí).

Co se týká další podpory rodinám, které se starají o své příslušníky s přiznaným stupněm závislosti,
pak je-li stanovený stupeň závislosti II-IV, tyto pečující osoby mají výhodu – doba péče je považována za náhradní dobu pojištění pro systém sociálního pojištění a jedná se o tzv. státního pojištěnce pro systém zdravotního pojištění, čili nemusí se evidovat na úřadu práce.
Pokud zůstává dávka příspěvku na péči v rodině, pak samozřejmě je-li předána pečující osobě, která adekvátně zajišťuje pomoc osobě závislé, je pečující osoba oprávněna použít příspěvek na péči na cokoli a nezapočítává se tato částka do příjmů a nepodléhá dani z příjmu.

Pokud se hovoří o zpoplatnění dlouhodobé ústavní péče, pak tento termín v systému sociálních služeb de iure neexistuje. Pobytové služby sociální péče (tj. domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a týdenní stacionáře) poskytují dlouhodobě pobytové sociální služby osobám s potřebou pomoci zejména ve stupních závislosti III až IV. Tyto služby jsou poskytovány za úhradu, tj. uživatel hradí náklady na ubytování a stravu. Výši stanoví poskytovatel služby ve smlouvě, která musí být uzavřena písemně. Výše úhrady je regulována prováděcím právním předpisem. Úhrada za péči je ve výši stanoveného stupně příspěvku na péči, a to z logiky věci, kdy se předpokládá, že na základě stanovené závislosti využije uživatel služby činnosti v daném rozsahu.