Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2011 12:50:59 - jirinka

Podíl tzv. nezaměstnatelných lze obtížně stanovit

Jaké procento z nezaměstnaných jsou nezaměstnatelní, jaká je pro ně záchytná sociální síť?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.09.2011 11:35:56 - Ministerstvo práce a sociálních věcí
Podíl tzv. nezaměstnatelných lze obtížně stanovit. Důvody takzvané nezaměstnatelnosti mohou být různé a podle toho pracovníci úřadu práce s těmito lidmi pracují. Za obtížněji zaměstnatelné či znevýhodněné na trhu práce lze považovat například absolventy a mladistvé, osoby starší 50 let, ženy pečující o děti, lidi se zdravotním postižením, osoby vedené v evidenci déle než šest měsíců, osoby po ukončení trestu odnětí svobody nebo lidé ze znevýhodněného prostředí.
Pracovník Úřadu práce může takovému uchazeči nabídnout a spolu s ním vypracovat tzv. individuální akční plán. Individuální přístup Úřadu práce ke klientovi má rozšířit možnosti uchazeče pro uplatnění na trhu práce, zvýšit jeho osobní motivaci a posílit vlastní iniciativu a aktivitu při hledání zaměstnání.
Novela zákona o zaměstnanosti stanovila nová pravidla pro vypracování, aktualizaci a hodnocení Individuálních akčních plánů, které je povinen vypracovat úřad práce v součinnosti s každým uchazečem o zaměstnání, který je nepřetržitě v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců. § 33 zákona o zaměstnanosti se věnuje otázce zvýšené péče při zprostředkování zaměstnání těm uchazečům o zaměstnání, kteří ji pro svůj zdravotní stav, věk, péči o dítě nebo z jiných vážných důvodů potřebují. Zákon o zaměstnanosti definuje trvalá opatření na podporu zaměstnanosti.
Záchytnou sociální síť tvoří podpory v nezaměstnanosti, dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky státní sociální podpory, případně příspěvky na péči či penze (starobní, invalidní, sirotčí). Více informací je např. na http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/.