Ministerstvo práce a sociálních věcí

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2011 7:32:09 - zdena

Národní program přípravy na stárnutí

Podle staristik se prudce zvýšila nezaměstnanost lidí nad 45 let věku, jaké programy pro firmy chystáte, aby tuto diskriminační politiku opustily?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.09.2011 21:12:23 - Ministerstvo práce a sociálních věcí
Opatření pro posílení zaměstnanosti a zaměstnatelnosti starších občanů formuluje Národní program přípravy na stárnutí. Jedním z opatření je zvýšení nabídky a dostupnosti celoživotního vzdělávání pro zaměstnavatele a zaměstnance. K tomu by měl přispět projekt „Vzdělávejte se pro růst“. Podpora je určena na vzdělávání nebo rekvalifikaci vlastních zaměstnanců či žadatelů o zaměstnání. Projekt tak navazuje na již ukončený projekt Vzdělávejte se!, který MPSV spustilo v krizovém období. I nadále jsou využívány osvědčené rekvalifikační kurzy poskytované úřadem práce. V roce 2010 se rekvalifikací účastnilo téměř 40 tisíc uchazečů o zaměstnání, z toho lidí starších 50 let byla téměř pětina.
Návrh novely zákona o zaměstnanosti v rámci sociální reformy zakotvuje možnost volby rekvalifikace uchazečem o zaměstnání na základě dohody s úřadem práce. Uchazeč tak nebude vázán pevnou nabídkou kursů, ale bude moci aktivně sám vyhledávat pro sebe vhodnou rekvalifikaci. Systém umožní i daleko aktivnější zapojení potenciálních zaměstnavatelů.
Dalším z nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti je tzv. „společensky účelné pracovní místo zřízené za účelem zahájení samostatné výdělečné činnosti“. Úřad práce zaměřuje svou pozornost přednostně na kategorii uchazečů o zaměstnání starších 50 let. V roce 2010 byl poskytnut příspěvek na zřízení takového místa 57 osobám nad 50 let, což představovalo asi dvě procenta všech poskytnutých příspěvků.
Zaměstnavatelé investující do zvyšování znalostí a dovedností jsou podporování např. v rámci investičních pobídek, kdy získávají prostředky na školení a rekvalifikace zaměstnanců (tedy také starších pracovníků).