Ministerstvo pro místní rozvoj

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.09.2011 10:46:14 - gabca

Aktuální stav čerpání prostředků z fondů Evropské unie

Dobrý den, pořád se mluví o špatném nebo dobrém čerpání fondů z EU, vždycky se to hodí na nějakou vládu, že čerpá špatně, jistě máte přehled čerpání za celou dobu, opravdu čerpá republika kohezní fondy špatně nebo nedostatečně? Unikají nám tím zdroje?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.09.2011 13:08:32 - Ministerstvo pro místní rozvoj

Stručný přehled čerpání z evropských fondů k 3. srpnu 2011
• 65 958 podaných žádostí o podporu v hodnotě 1 104,3 mld. Kč (146,4 % alokace NSRR)
• 30 365 Smluv o poskytnutí dotace v hodnotě 503,9 mld. Kč (66,8 % alokace NSRR)
• 253,2 mld. Kč proplaceno příjemcům (33,6 % alokace NSRR)
• 105,8 mld. Kč certifikovaných výdajů předložených EK (14 % alokace NSRR)
Každý měsíc vydáváme monitorovací zprávu, kde je veškerý přehled o čerpání.
Poslední monitorovací zpráva je k dispozici zde: http://www.strukturalni-fondy.cz/getdoc/7d2f2d18-2156-4f6b-84c2-e14f650a0835/MMZ---cervenec-2011
Monitorujeme a vyhodnocujeme čerpání z jednotlivých fondů.
Níže cituji z tiskové zprávy vydané v polovině letošního května:

Vláda České republiky na svém zítřejším jednání (18.5.2011) mimo dalšího projedná i detailní analýzu postihující aktuální stav čerpání prostředků z fondů Evropské unie. Materiál obsahuje vyhodnocení tzv. rizikových operačních programů a také návrh řešení včetně přesunu části peněz mezi jednotlivými programy.
„Tato opatření směřují k tomu, aby Česká republika v budoucích letech nepřišla o žádné prostředky z evropských fondů v důsledků toho, že je nestihne včas vyčerpat,“ říká ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Materiál připravený jeho resortem obsahuje celou škálu opatření, z nichž asi nejdůležitější jsou přesuny původně alokovaných finančních prostředků ze dvou operačních programů a to OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost a OP Technická pomoc.
„Oba rizikové programy byly analyzovány v rámci střednědobého hodnocení současného období. Zatímco u OP Technická pomoc nám analýza ukázala, že tento program dokáže naplnit své cíle i s nižším objemem peněz, u OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost reagujeme nejen na stav realizace programu, ale i na změnu v době po ekonomické krizi, kdy na základě provedených hodnocení je zřejmý nutný posun k užšímu provázání dalšího vzdělávání a skutečných potřeb na trhu práce,“ vysvětluje Kamil Jankovský. Prostředky z OP Technická pomoc tak poputují z největší části (800 milionů korun) do jednotlivých regionálních operačních programů na podporu infrastruktury vzdělávání. Cílem je zlepšení kvality technického vybavení škol a modernizace jejich zařízení pro výuku a rozvoj inovací, jako důležitých faktorů pro růst konkurenceschopnosti české ekonomiky.
Jen o trochu menší část (600 milionů korun) bude přesunuta do Integrovaného operačního programu. „Volné prostředky chceme využít pro ověření nástroje finančního inženýrství JESSICA, který pro podporu zlepšení prostředí měst používá revolvingové nástroje. Z pohledu příštího programového období se s velkou pravděpodobností bude jednat o významný nástroj rozdělování evropských dotací, proto zkušenosti získané již nyní, budou pro ČR velmi cenné,“ vysvětluje Kamil Jankovský.
V případě OP Vzdělávání pro konkurence schopnost je situace o něco komplikovanější. Analýza připravená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR navrhuje finanční prostředky v celkové výši 2,2 miliardy korun dílem přesunout do OP Lidské zdroje a zaměstnanost (1,4 miliardy korun) a dílem z nich vyhlásit výzvu zacílenou na Ministerstvo práce a sociálních věcí, respektive služby zaměstnanosti a vzdělávání (800 milionů korun). Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na poslední chvíli navrhuje řešení, jak ohrožené prostředky v programu zachovat. Relevantnost návrhu bude předmětem dalšího jednání mezi MMR a zúčastněnými resorty.