RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2014 16:23:54 - Hejduk

EIA

Zaujal mě váš článek:Sněmovnou prošel zákon, který de facto zastaví výstavbu. Můžete být ale více konkrétní, co znamená ,,téměř možné"? A proč hovoříte o aktivistech? Jakou budou hrát roli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.12.2014 9:28:28 - RNDr. Jan Zahradník

 Vážený pane Hejduku,

 v článku, který máte na mysli, píši, že podle zmiňovaného zákona (zákon o EIA) „nebude téměř možné postavit novou průmyslovou zónu, ale ani obchvat, který by odklonil kamióny z centra obce“.  Slovy „téměř možné“ mám na mysli to, že takzvaná dotčená veřejnost bude mít podle nového zákona právo vstupovat do probíhajícího řízení kdykoli, aniž by musela prokázat, že její příslušníci mají k projednávané věci vztah (kromě toho, že si ji přejí zablokovat). Jistě, některé záměry zablokovat nebude možné (proto to slovo „téměř“), ale mám obavy, že u většiny z nich k tomu dojde.

O ekologických aktivistech mluvím proto, že velkou část členů občanských sdružení, která mají delší než tříletou historii (Hnutí Duha, Děti Země, Jihočeské matky atd.) a která nemusí dokládat podpisovou listinu, právě ekologičtí aktivisté tvoří. Upozorňuji na to, že jim zákon dává veliké pravomoci, aniž by jim ukládal sebemenší odpovědnost za důsledky jejich činů. Mám obavu, že při projednávání stavebních záměrů budou hrát negativní roli a proto o nich takto otevřeně mluvím.

 S pozdravem

 Jan Zahradník