Miroslava Němcová

  • ODS
  • Praha 1
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2011 14:21:40 - karjak

Je Občanský soudní řád v souladu s Ústavou a Listinou práv a svobod?


Osř vznikl v roce 1963. Jeho cílem tenkrát nepochybně bylo dát soudcům takové pravomoci, kterými lze zasahovat do rozhodnutí z pozic stranických sekretariátů. To se beze zbytků podařilo, a bohužel při poslední novelizaci tohoto "zákona" poslaneckou sněmovnou k nápravě nedošlo. Vyjmenuji dva nehrubší rozpory tohoto zákona s Ústavou a Listinou práv a svobod.
1. Podle Čl. 1. Listiny práv: "Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné". Podle Čl. 3. Listiny: "Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu..." (Tedy i bez rozdílu vzdělání). Na základě tohoto článku se žádný soudce nesmí zabývat tím, jakého původu, vzdělání, rasy, (nebo vztahu k lidově demokratickému zřízení) je osoba, která se na soud obrací. Osř porušuje tuto skutečnost a dává soudcům pravomoc zabývat se tím, zda osoba má nespecifikované vzdělání právnického směru. Toho soudci zneužívají a místo aby věc rozhodli, odmítnou se zabývat problémem a požadují, aby věc předložila osoba s právnickým vzděláním. Důkaz: Soud I. stupně vydal rozsudek: "Smlouva, která se dostala v době platnosti do rozporu se zákonem, je platná". Negace tohoto výroku ("Smlouva, která je v souladu se zákonem, je neplatná") musí být také výrok pravdivý, protože zákony přírodních věd a matematiky jsou nedílnou součástí Zákona. Krajský soud rozsudek potvrdil. Nejvyšší soud se odmítl rozsudkem zabývat, protože nemám vzdělání právnického směru. Předsedkyně Nejvyššího soudu mne přesvědčuje, že v právním státě platí především Osř a mám se (prostřednictvím osoby s právnickým vzděláním) obrátit na Ústavní soud.
2. Tak jako platí rovnost občanů před zákonem, tak také platí rovnost soudců před zákonem. Všichni soudci jsou jmenováni prezidentem. Pro každého soudce platí, že je při výkonu své funkce nezávislý a jeho nestrannost nesmí nikdo ohrožovat (čl. 82. Ústavy). Občanský soudní řád v rozporu s Ústavou umožňuje soudcům vyššího stupně vrátit věc soudci nižšího soudu. Podle Ústavy každý soudce vyššího soudu smí pouze vydat své nezávislé rozhodnutí. Vrátí-li soudce (podle Osř) věc nižšímu soudu, porušuje Ústavu. To by měli mít soudci na paměti. Občané, kteří se obrátili na soud a nejsou s jeho rozhodnutím spokojeni, měli by své odvolání uvést touto univerzální formulí: "Beru na vědomí nezávislý rozsudek soudce. S rozhodnutím soudce nesouhlasím a ve smyslu Listiny práv prohlašuji, že tento soudce již není mým soudcem a žádám, aby ve věci rozhodl jiný soudce". V justici, kde by soudci jednali podle Ústavy (a ne podle Osř), je samozřejmě taková formule zbytečná.

Uvedené závěry jsou ze soudního procesu, který je dokumentován na adrese
http://soudniproces.wz.cz/ a dalších pokračování.

Moje snaha donutit politiky, aby se problémem zabývali je na: http://kareljanuska.blog.idnes.cz/


Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.