RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2015 11:41:16 - Qwasimodo

xenofobie

Z přijetí uprchlíků nejen nadšen, ale Vaše reakce mi přijde až přehnaná a zbytečně šíříte paniku. Nebo mi to vyvrátíte? Na čem stavíte vaše tvrzení? Nelze přeci srovnávat to co se děje např. ve Francii, v Británii apod. se situací u nás. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2015 11:30:55 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane Qwasimodo,

 situaci u nás skutečně nelze srovnávat se situací ve Francii nebo v Británii. Tamější muslimské komunity žijí v těchto zemích již dlouho a vznikly v dobách, kdy tyto země měly rozsáhlé koloniální říše. Po jejich zániku, když se situace v bývalých koloniích dramaticky zhoršila, jak po stránce společenské, tak po stránce ekonomické, směřovaly do těchto zemí davy uprchlíků. Ti celkem přirozeně získávali občanství i povědomí sounáležitosti se zemí, která jim poskytla azyl. O to tragičtější je skutečnost, že původci nedávných teroristických útoků jsou potomci těchto přistěhovalců, kteří v Evropě vyrostli.

U nás zatím muslimská komunita není početná a její příslušníci teroristické akce vesměs odsuzují. Aspoň se tak vyjadřují na veřejnosti. V důsledku situace v muslimských zemích je možné očekávat příliv imigrantů i do zemí, které s nimi nejsou spojeny historickou vazbou, tedy i k nám. Evropská unie musí proto bezpochyby zpřísnit imigrační politiku. Myslím, že nemůžeme na jedné straně volat po zpřísnění a na druhé straně souhlasit s automatickým usídlením syrských rodin. Pomáhat humanitárně i ekonomicky, to určitě ano, nakonec v tom máme již značné zkušenosti. Ale souhlasit s automatickým usidlováním nebo s kvótami Evropské unie, to určitě ne. Souhlasím proto s naším předsedou Petrem Fialou, jehož reakci považuji za přiměřenou.

 S pozdravem

 Jan Zahradník