PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 19:23:28 - apetr

NATO

Dobrý den, proč KSČM nezorganizuje petici za vystoupení ze zločinecké organizace NATO? Proč bychom nemohli být neutrální stát jako Rakousko?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.03.2015 0:10:41 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, KSČM byla jedinou parlamentní stranou, která usilovala o to, aby o vstupu do NATO bylo vypsáno referendum. Marně. Zajímavé je, že Václav Havel a jeho přátelé z řad disentu nejprve požadovali zrušení obou vojenských bloků a byli stoupenci bezblokového uspořádání Evropy, ale Havel se postupem času změnil v jednoho z nejtvrdších obhájců severoatlantické aliance a americké politiky. Právně složitým problémem je otázka, jak to s naším členstvím vůbec je, protože jsme vstoupili do NATO před změnou statutu této organizace na Washingtonském summitu, a pokud vím, tato změna statutu nikdy neprošla jednáním v českém parlamentu. Co se týče vystoupení z NATO, je to velmi složitá věc. Se všemi náležitostmi by celý proces trval zhruba dvacet let. Vystoupení z vojenské složky je jednodušší, tak jak to udělala Francie v roce 1965. Nicméně toto její vystoupení bylo formální a ve všech bilancích se vojenské síly Francie počítaly do celku NATO. Václav Klaus začátkem 90. let, když se začalo diskutovat o členství naší země v NATO, mluvil o členství à la française. Pokud jde o neutralitu, ta vyžaduje splnění určitých mezinárodně právních podmínek, například garance velmocí, jako tomu bylo v případě tzv. státní smlouvy Rakouska z roku 1955.