RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.03.2015 16:46:40 - Kamil z Prahy 5

Máte řešení?

Co s lidmi, které se dostanou na samé dno a nadělají si dluhy. Jak jim pomoci? Když se vrátí do normálního života, hned na ně vběhne exekuce. Ten člověk ví, že začít normálně pracovat se mu tak prostě nevyplatí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.03.2015 9:24:32 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pisateli/pisatelko,

děkuji za dotaz, na který se neodpovídá jednoduše, neboť jde o velmi citlivé téma. Začal bych asi takto. Rozdíl mezi levicovou a pravicovou politiku je v podstatě přístupu. Levicová sociální politika by měla být aktivní s cílem předcházet negativním událostem. Řešení proto vidíme v takovém právním prostředí, které předchází tomu, aby se člověk nezaviněně propadl na společenském dno (např. cestou pracovní povinnosti před r. 1990), zamezením lichvy apod. Z tohoto pohledu i důvodů motivace každého občana nevidím stát jako absolutní zajišťovnou občana v případě jeho vlastní nezodpovědnosti. Jestliže se v dnešní společnosti s popsanými problémy setkáváme, musíme pak využívat ty nástroje, které nám kapitalistická společnost nabízí - pasivní pomoc cestou nepojistných sociálních systémů. Je logické, že tyto nemají nevyčerpatelné možnosti a srážejí sebevědomí dotčeného. Dnes jsou v řešení novely sociálních zákonů i novela exekučního zákona. Chci věřit tomu, že se výrazněji podpoří motivace k práci a znemožní hyenismus ziskuchtivých fyzických či právnických osob. KSČM je připravena takové návrhy podpořit. Na druhé straně je však také třeba respektovat, aby byly zajištěny pohledávky seriózních věřitelů.

To je tak asi vše, co k tomu mohu v krátkosti dodat.

Miroslav Opálka