Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.04.2015 22:36:49 - democrat

Rudolf S

Vážený soudruhu Mišičáku,
jaký je Váš postoj k procesu s Rudolfem Slánským a k jeho osobě samotné? Byl dle Vás zrádcem socialismu, jak to tvrdil Kreml, nebo byl nevinen? S K. Gottwaldem to byli velmi blízcí přátelé, společně podepisovali ortely smrti, ale pak se dostala i řada na ně. Když byl pan Slánský na šibenici, jeho poslední slova byla "mám, co jsem si zasloužil", díky tomu si získal trochu mých sympatií, jelikož uznal svou chybu, uvědomil si dosah svých činů a zaplatil za to (narozdíl od mnoha jiných). Děkuji za odpověď a přeji příjemné prožití svátků

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.04.2015 20:13:41 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Z politické kariéry Rudolfa Slánského vnímám pozitivně období během 2. Světové války, kdy byl aktivním účastníkem Slovenského národního povstání. Co se týče procesu s ním a s dalšími v roce 1951, Slánský byl obžalován ze špionáže, velezrady, sabotáže a z prozrazení vojenského tajemství. Ke všem obviněním se přiznal.

Pravdou je, že on i další, společně s ním odsouzení, skutečně byli v kontaktu například se stejně odsouzeným maďarským ministrem zahraničí László Rajkem, jehož následovníci inscenovali v roce 1956 kontrarevoluční Maďarské povstání. Také je faktem, že Slánský špinil Klementa Gottwalda a jeho rodinné příslušníky v Moskvě. Když se zamyslíme, od koho jiného můžete očekávat zradu více, než od přítele, nepřítel Vás zradit nemůže... 

Jak jsem již v minulosti několikrát řekl a napsal, jsem odpůrcem trestu smrti, v případě justičního omylu již nejde zvrátit. Souhlasím s Vámi v tom, že pan Slánský obhajoval například bezdůvodný útlak některých nevinných letců RAF, což byla chyba, jestli si uvědomil právě tuto chybu, to vědět nemůžeme.

S díkem za přání a pozdravem, Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21