Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.04.2015 6:08:41 - Alena 43

Sociální problematika

Jak je v ČR dodržovano a kontrolovano právo na život u handicapovaných osob a seniorů ? Celkově lze konstatovat že v této oblasti jsou velké mezery v nastavení sociální struktury, kde je velká nedostačnost v oblasti koordinace a bojuje se z nedostatkem financí pro služby ve prospěch těchto občanů. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením je v mnoha bodech porušovaná. Jak senioři tak i handicapovani lidé mají právo na důstojný život. U seniorů obzvláště, vzhledem k faktu odpracovaním si spousty let tvrdou praci. (Úmluva o právech osob se zdravotním postižením http://www.mpsv.cz/files/clanky/10774/umluva_CJ_rev.pdf

Děkuji za zodpovězení dotazu
Alena

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2015 13:28:42 - Ing. Zdeněk Škromach
Milá paní Aleno,
jednoznačně jsme dál v této situaci než v jiných koutech světa či i jiných státech EU. Přesto zde v posledních deseti letech přičiněním vítězství pravicového vnímání politiky a společnosti došlo k mnoha systémovým změnám, které měly negativní dopad na kvalitu života především Vámi zmíněných skupin seniorů a zdravotně postižených občanů. Domnívám se, že je neustále nutné tlačit na valorizaci penzí a nutnost řešení sociálně dostupného bydlení pro zlepšení životní situace seniorů, a to především samostatně žijících seniorů, kteří se ve větších městech dostávají do tíživé existenční situace. Zároveň jsem rád, že se ve sněmovně pracuje na úpravách exekučního řádu a s exekucemi souvisejícího tak, aby tyto skupiny obyvatel nebyly snadným terčem lichvářů a exekucí. V otázkách zdravotně postižených je mnoho věcí, které musí sociálně demokratická vláda napravit. Prozatím se ustoupilo od nátlaku na snižování stupňů invalidity, již nedochází k paradoxnímu „zázračnému vyléčení“ hendikepovaných lidí. Domnívám se, že by se měl přehodnotit i systém bodového hodnocení při posuzování stupně invalidity a závislosti. Podporuji také jednání o srovnání plného invalidního důchodu s výší minimální mzdy atd.
Hezký den, Zdeněk Škromach