Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.05.2015 19:52:01 - democrat

dotaz

Vážený soudruhu Mišičáku,
již několikrát jste ve svých článcích či rozhovorech vyjádřil svůj jasný postoj k Ukrajinskému hladomoru v letech 32-33 a označil ho jako "potravinovou krizi". Co se týče obecných faktů, dodnes nelze přesně určit počet obětí, nejvíce přijímané číslo se pohybuje okolo 2-3 milionů mrtvých, přičemž řada historiků uvádí dokonce až 7 milionů obětí. Řekněme, že máte pravdu. Řekněme, že Stalin a další soudruzi nemají na tomto zločinu žádnou zásluhu, že se na něm nedohodli a společně ho nepřipravili. Jak ale pak můžete ospravedlnit, že na Ukrajinu během hladomoru ani nebyly dodávány potraviny, když tam byla po celou dobu přítomna NKVD a tudíž o tom, co se tam děje, musel Stalin nepochybně vědět. Ale nic s tím neudělal. Nedodal žádné jídlo. Jsou důkazy, že v rámci kolektivizace museli rolníci odevzdat i poslední zbytky svého jídla, přičemž jim samozřejmě pak nemohlo nic zbýt na přežití. Jaký tedy je váš názor na Stalinův podíl na tomto hladomoru?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.05.2015 13:29:19 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Já se v souvislosti s léty 1932 - 1933 na území současné Ukrajiny zamýšlím v širším kontextu. Jedním z čeho při vědeckém hodnocení minulosti musíme vycházet, jsou dostupné historické dokumenty a jiné materiály. Několikrát bylo například odhaleno, že jako důkaz Vámi zmíněných událostí, byly užívány fotografie, které měly být z těchto let z Ukrajiny, ale ve skutečnosti byly pořízeny v USA ve stejné době, tedy na začátku hospodářské krize.

Dalším faktorem je kontext dějin tohoto území. Vždyť v době carského Ruska takové hladomory byly pravidelnou součástí životů lidí na tamním území. Ale dnes je vzpomínána jenom "hladomor" z let 32-33 minulého století, údajně způsobený politickými kroky J. V. Stalina.

Pak se ještě musíme na věc podívat z hlediska celosvětového. Proč nikdo neodsuzuje Winstona Churchilla za důsledky britské nadvlády v Indii? Jedním z nich byl například bengálský hladomor v letech 1942 - 1943, ve kterém je taktéž odhadováno až 7 milionů obětí. Vždyť dnes celý tzv. třetí svět nese důsledky drancování svého území imperialistickými dravci.

Tedy zejména z těchto důvodů jsem skeptický k údajům nám poskytovaným a hledám vždy více zdrojů a až potom si mohu udělat jistý názor na nějakou historickou událost.  Než odsuzovat vítěze nad nacistickými okupanty, spíše si myslím, že by měly být připomínány a odsouzeny činy jiných mocnářů, které vedli ne k sociálně spravedlivé společnosti, ale jen k naplnění kapes kapitalistů.

S pozdravem, Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21