Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.05.2015 9:23:40 - Žánlik

profesoři

Co podle vás prezident svými tanečky kolem jmenování profesorů sleduje? A pak by mě zajímalo, jak je to s užíváním titulu. Není u nás zneužíván? Pamatuji si, že takto jsem oslovoval kantory na SŠ. Na VŠ se pak již oslovuje spíše tituly jako doktore, docente apod. Jak prestižní tak vlastně titul je? Co je třeba pro jeho dosažení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.05.2015 8:27:52 - Marcel Chládek

Dobrý den,

pan prezident dle mého názoru nic nesleduje, pouze do procesu jmenování vložil svůj osobní názor na jmenované profesory a zohlednil přitom morální kvality jednotlivých kandidátů. Titul profesora u nás rozhodně zneužíván není. Otázkou je, zda tímto titulem neoslovují studenti pedagoga tzv. ze zvyku. Pro dosažení titulu je zapotřebí splnit hned několik podmínek. Profesorem se může stát docent, který úspěšně projde řízením ke jmenování profesorem. To je zahájeno jeho návrhem, který musí být podpořen alespoň dvěma dalšími profesory stejného či příbuzného oboru, případně návrhem děkana či rektora, a který posuzuje vědecká rada dané fakulty či vysoké školy. Ta jmenuje pětičlennou hodnotící komisi, jejímiž členy mohou být jen profesoři, docenti nebo jiní významní představitelé daného nebo příbuzného oboru, která po projednání a tajném hlasování přednese svůj návrh, zda má být uchazeč jmenován či nikoli. Pokud je návrh pozitivní, uchazeč musí přednést přednášku, ve které předloží svou koncepci výuky a vědecké či umělecké práce, poté následuje definitivní tajné hlasování vědecké rady. Následně tento návrh vědecká rada prostřednictvím ministra školství předkládá prezidentovi republiky.