RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.06.2015 12:07:17 - Yama

diktátoři

Nemyslíte, že největší chybou bylo svržení diktátorů v islámských zemích? Nechci bránit jejich kroky, ale je evidentní, že jedině oni dokázali v zemi jakžtak udržet pořádek. Poté, co padli, se země dostaly do chaosu a jsme tam, kde jsme dnes. Co mi na to odepíšete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2015 17:54:13 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane Yamo,

na Váš dotaz Vám odepíši, že máte pravdu. Diktátorům se většinou daří držet v zemích, kde vládnou, pořádek velmi dobře. Známe to z nacistického Německa, bolševického Sovětského Svazu, Titovy Jugoslávie i komunistického Československa. Cena, kterou za tento pořádek národy žijící v diktatuře platí, je vysoká. Je tedy dobré diktaturu svrhnout a vůbec nejlepší je, když to udělají sami občané příslušné země. Jenže to někdy nejde a tak je nutný zásah zvenčí, například nacistické Německo bylo nutné porazit ve druhé světové válce.

Ukazuje se ale, že v zemích mimo euroamerickou civilizaci jsou měřítka míry útlaku a míry svobody jiná než v zemích s tradiční demokracií. To, co my z Evropy vidíme jako krutou diktaturu, nechává velkou většinu obyvatel těchto zemí lhostejnou a pokud dojde k jejímu svržení, ujmou se vlády jiní diktátoři nebo země upadne do chaosu, kde každý bojuje s každým. Tak to bylo s takzvaným arabským jarem. Nyní tedy musíme čelit důsledkům neuváženého exportu demokracie a nějak se vyrovnat s migrační vlnou. Nebude to lehké.

S pozdravem

Jan Zahradník