Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.07.2015 11:09:06 - Olinka

uprchlíci

Souhlasím s tím, že přijmeme nějaký počet uprchlíků, co ale potom s dalšími uprchlíky, kteří se dále nelegálně budou snažit do ČR dostat? Není to trochu začarovaný kruh? Máte nějaký plán jak uchránit naše hranice?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2015 15:22:31 - Ing. Bohuslav Chalupa
Odpovím obdobně jako na předchozí otázku, ono to ani jinak nelze.
Pokud mluvíme o uprchlících, kteří v rámci svého rozhodnutí emigrovat ze země svého původu (nyní pomíjím hodnocení oněch důvodů) zamíří do ČR a podaří se jim do naší země dostat, pak je věc v rukou institucí, které jako ČR máme k dispozici, například PČR a cizineckou policii. Tyto instituce jsou kompetnetní a odpovědné za rozhodnutí jak se v tom kterém případě s tou či onou osobou naloží. Předpokládám, že u Těch běženců, u kterých bude zjištěno, že jsou zde oprávněně dle tuzemské, Evropské i mezinárdní legislativy (legálně - k tomu musí splnit celou řadu požadavků), bude s nimi zacházeno v souladu s uděleným statutem a bude záležitostí jich samých a nás, jak se podaří je o naší splečnosti integrovat.
Dle stejných pravidel (ale s jiným efektem) bude naloženo s těmi, u kterých bude zjištěno porušení výše uvedené legislativy - to je asi v této chvíli odpověď na to, co potom s dalšími uprchlíky.........

Co je podstatné je uvědomit si, že při diskuzích a hledáních cest, jak problém řešit, musíme, zdůrazňuji musíme (neboť jsme demokratickým státem, členskou zemí  EU a OSN) respektovat jak národní legislativu na jedné straně, tak legislativu evropskou a mezinárodní. K tomu je nutno samozřejmě respektovat i smlouvy, které ČR v minulosti dobrovolně podepsala, např. (v uvedených souvislostech) tzv. "Lisabonskou smlouvu".  Je snad na místě zdůraznit i to, že je zde celá řada parametrů, které ČR - malý, desetimilionový stát uprostřed Evropy - nemůže reálně ovlivňovat tak, jako například Německo, Francie, USA. Můžeme do jisté míry nastartované processy ovlivňovat, ale představa, že si ČR takzvaně "dupne" je zcela mimo realitu současné mezinárodní politiky a vzájemných mezinárodních vztahů. Obdobně může ČR jen velmi těžko ovlivňovat  obecný vývoj na imigrací zasažených územích (Afrika, Balkán, atp.) a prosazovat zde jistě dobře míněné, nicméně z mnoha důvodů fakticky nerealizovatelná opatření..
V souvislosti s ochranou hranic je zásadním faktem to, že jsme součásti tzv. Shengenského prostoru, kde je chráněna vnější hranice. Tedy je zcela legitimní a nutné požadovat od Evropské politické reprezentace zásadní změnu s cílem mnohem efektivněji tuto hranici chránit, než tomu aktuálně je - což budu činit.
Samozřejmě je vedena diskuse jak postupovat samostatně, určitě jste zaznamenal informaci o 1500 vojácích AČR, kteří by mohli pomoci PČR a cizinecké policii chránit vysloveně české hranice, ale to je rozhodnutí, jež je tak rozsáhlé, že v této odpovědi na něj není místo, omlouvám se.
S pozdravem
B.Chalupa