Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.08.2015 16:57:40 - Brazil

Atomovka

Dobrý den, zajímalo by mě, zda hodnotíte vynalezení atomovky kladně nebo naopak a zda svou odpověď můžete rozvést? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.08.2015 22:16:08 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý den.
Jak hodnotit vynalezení "atomovky"...
Podle mého názoru to, zda to vidím kladně nebo záporně nehraje roli.

Člověku byla dána schopnost myslet a přes snahy tomu zabránit, které se prolínají celou známou historií lidstva, se to nikomu, naštěstí, nepodařilo.
Atomová energie tak jako tak čekala na své objevení a využití. Válečný konflikt jenom přispěl k urychlení celého procesu i tím, že společnost, ohrožená ve své základní existenci byla ochotna celý vědecký výzkum ekonomicky zásadním postojem podpořit a zároveň vyvinout i zbraň s využitím tohoto nově objeveného druhu energie.
Atomová energie je pro lidstvo jistě dobrodiním a je logickou součástí vývoje lidstva. Atomová zbraň (nejprve uranová, pak řádově mnohem účinnější vodíková, následně tzv. "čistá" neutronová a nyní i tzv. "špinavá" plutoniová zbraň) je hrůznou, zároveň však logickou a nutnou součástí celého komplexu využití jaderné energie jako takové.

Nemám natolik komplexní znalost faktů a poznatků, které nakonec vedly k rozhodnutí výrobit atomovou zbraň, nicméně za situace v níž se svět nacházel, za situace kdy nacistické Německo mělo k dispozici nejen špičkové vědce, potřebnou ekonomickou základnu a vůli vyvíjet do té doby neznámé zbraně včetně např. chemických zbraní (sarin), přičemž se zároveň nijak netajilo tím, že ve chvíli jejich praktické použitelnosti nebude váhat je použít k dosažení vítezství s cílem definitivně vyhubit celé lidské rasy, za situace, kdy dostupné indicie jasně potvrzovaly fakt, že Německo skutečně rychle spěje k fázi výroby (viz loupež tzv. "těžké" vody z Norska) mi připadá celkem logické, že svobodný svět, respektive USA přistoupily k masivnímu nasazení všech prostředků a atomovou zbraň nakonec vyvinuly jako první, s ohledem na okolnosti dodávám naštěstí.

Stejně tak nemám znalost poznatků a faktů, které vedení USA dovedly k rozhodnutí tuto zbraň použít k ukončení války s Japonskem a v podstatě k definitivnímu ukončení II. SV jako takové a záchraně stovek tisíců lidských životů. Hodnotit to z dnešního hlediska, posuzovat to měřítky člověka bez jakékoli obdobné zkušenosti, člověka který nebyl v postavení oněch politiků a vojáků v dané konkrétní situaci, může a bude značně neobjektivní. Osobně se domnívám, že použití obou atomových pum skutečně přispělo ke zlomení odporu tehdejšího Japonského císařství (nejen vojensky ale především mentálně, celospolečensky) a mělo značný význam na ukončení války, která hrozila dalším vleklým pokračováním, tentokrát s jiným, novým složení protivníků. Ano, následky použití byly strašné, nicméně za II. SV docházelo ke stejně strašným věcem i díky konvenčním zbraním (například plošné bombardování a zničení britského města Coventry, odvetou pak stejné zničení Drážďan....).

Strašlivost účinku použití této zbraně mělo a dodnes má natolik odstrašující charakter, že to bylo doposud v lidských dějinách jediné jejich použití. Druhým efektem bylo vytvoření účinného souboru mezinárodně uznávaných smluv a kontrolních mechanismů, které znemožnily a znemožňují nekontrolovatelné šíření těchto zbraní do dalších zemí světa. Ničivost těchto zbraní hraje i jistou roli v rámci "jaderného odstrašování" a dle mého názoru jejich existence zabránila vzniku dalších, možná i světových válečných konfliktů vedených konvenčními zbraněmi.

Opět je potřeba zdůraznit - jaderné zbraně by se tak jako tak, dříve či později obejvily, tedy argument, že kdyby nebyly, nebylo by je potřeba např. ani kontrolovat, je zcela lichý a nesprávný. Lidstvo je má k dispozici a je na lidstvu, aby s i s touto skutečnosí poradilo.

S tímto východiskem a pod tímto úhlem pohledu má za daných podmínek jejich existence svou cenu a svůj význam pro zachování globálně a bytostně potřebné rovnováhy a zachování míru.

S pozdravem
B. Chalupa