Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.09.2015 11:47:11 - Tomas S.

Dotaz

Vazeny pane europoslance, predem bych chtel podekovat za Vase nazory a postoje. Volil jsem Vas ve volbach a jsem s Vasi praci velmi spokojen. Zrovna nedavno jsem narazil na velice zajimavy clanek a zpravu od svetove banky o vyvadeni penez ze zemi prijimajicich migranty. Objem takto vyvedenych penez mne sokoval. Evropa jiz ted predstavuje 25 % z tohoto celosvetoveho baliku, pred migracni vlnou. Vice zde:
http://www.ifad.org/remittances/pub/money_europe.pdf
Prosim, mohl byste na pude EP vznest dotaz, co s timto trendem chteji delat? Jak chteji zamezit dalsimu vyvadeni penez mimo EU? Vzdyt timto zpomaluji jiz takhle ne moc vykonou Evropskou ekonomiku a prohloubi tim pripadne krize. Nenasel jsem o tomto tematu nikde zadnou diskuzi ani vyjadreni od komisi EU. Prijde mi, ze EU vlastne ani zadne reseni nema a bude na jednotlvych statech, jak se s tim vyporadaji. Predem moc dekuji za odpoved. S pratelskym pozdravem, Tomas Stary.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.09.2015 10:42:34 - Ing. Petr Mach, Ph.D.
Dobrý den,

tyto tzv. remitence mě jako ekonoma znepokojují. Je přirozené, že si lidé posílají domů peníze, které si v cizině vydělají. Z České republiky takto posílají peníze domů např. Ukrajinci, a naopak mnoho Čechů, kteří si vydělávají peníze např. v Británii, si naopak vozí peníze z Británie do České republiky. V zoufalých zemích, kde není mnoho pracovních příležitostí, jako je Moldávie či Kosovo, tvoří remitence – peníze vydělané v cizině až 20 procent hrubého domácího produktu. Lidé, kteří si takto peníze vydělají, ale po sobě nechají vytvořené hodnoty (postavené stavby, sklizenou úrodu), jsou to zasloužené peníze. Koneckonců tito „gastarbeitři“ si vydělané peníze na trhu vyměňují za svoji domácí měnu a domácí měna tak fyziky neodchází z domácí ekonomiky.

S pozdravem,

Petr Mach