Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2015 13:54:29 - Naďa L.

Uzavřít či neuzavřít hranice?

Když se v důsledku uprchlické krize obnoví kontroly na hranicích. Myslíte si, že pak bude vůle je zas rušit? Nemůže se z dočasného stát velice snadno trvalé? A co bude pak? Konec volného pohybu, konec společné měně, volnému hospodářství atd?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.10.2015 22:47:53 - Ing. Michaela Šojdrová
Dobrý den,

opětovné zavedení kontrol na hranicích je dočasně možné i dnes v rámci tzv. Schengenského prostoru. V minulosti bylo opakovaně využíváno, například k zabránění příjezdu radikálních chuligánů při fotbalové mistrovstvé Evropy atd. Vždy však jde o věc dočasnou, podléhající předem definovaným podmínkám.

V současné době je nezbytné pro zachování této naší svobody naopak co nejlépe utěsnit vnější hranice EU, které byly doposud na mnoha místech velice snadno propustné. Je dobře, že představitelé členských států si to již uvědomují a společná kvalitní ochrana hranic EU se stala jednou z priorit. Bude to sice drahé, ale nezbytné a je to jedním z předpokladů zvládnutí současné uprchlické krize.

M. Šojdrová