Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2012 19:06:19 - Lukáš Rosák

Kontrasignace milostí

Pane předsedo, dočetl jsem se, že Sociální demokraté podají návrh ústavní novely, podle níž by prezidentské milosti musel podepisovat ještě premiér či ministr spravedlnosti. Co na to říkáte? A co třeba, aby kontrasignace prezidenta byla s předsedou senátu? Neuvažovali jste o tom? Po schválení přímé volbu přišel o jednu ze svých pravomocí a podle mě by si to zasloužil.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.03.2012 10:16:52 - Milan Štěch

Dobrý den,

při přípravě a projednávání změny Ústavy, kterou se zavádí přímá volba prezidenta, jsme vznesli požadavek, aby udělování milostí prezidentem bylo kontrasignováno. Vládní koalice však tento návrh odmítla. Jsem přesvědčen, že po řadě selhání při udělování milostí, které provedla nebo připustila kancelář prezidenta, je toto opatření nezbytné. Podezření, která při udílení některých milostí padají, poškozují úřad prezidenta v očích veřejnosti. Kdo bude milosti kontrasignovat, je otázka druhotná.

Zdravím Vás! MŠ