Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.10.2015 13:17:48 - Antonín Neubauer

azylový zákon

Dobrý den,pane předsedo,nebylo by dobré začít jednat o změně azylového zákona?Proč nedáváme azyl na přechodnou dobu,pak by se měli azylanti vrátit domů.Co je nutí se vrátit,když si můžou vzít svou rodinu a příbuzné do našeho státu.Myslím,že si sama EU dláždí cestu do pekel, formou tímto Trojským koněm.Nejhorší je,že islám se dá vykládat dvojím způsobem,mírovým a džihádem,který se prosazuje právě masovou migrací,přeji hezký den Neubauer Ant.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.11.2015 18:04:57 - Milan Štěch

Vážený pane Neubauere,

azyl není udělován automaticky, jedná se o složitý a důkladný proces (tzv. řízení o udělení mezinárodněprávní ochrany), který má prověřit, zda osoba žádající o udělení azylu má na něj skutečně nárok. V souladu s mezinárodním právem a vůbec principy humanity nelze vyhostit člověka, jemuž v jeho vlastní zemi hrozí újma na zdraví či dokonce smrt. Taková osoba pak za splnění ještě dalších podmínek azyl získá. Co se týče časového omezení, azylový zákon rozeznává ještě tzv. doplňkovou ochranu, která se vydává na určitou dobu, a po jejím uplynutí se přezkoumává, zda okolnosti vedoucí k jejímu udělení i nadále trvají.  A dám Vám za pravdu v tom, že současné novelizační tendence jsou takové, že se uvažuje o podobném přístupu i v rámci udělení azylu, tedy určitá doba (hovoří se o tříleté lhůtě) a následný povinný přezkum. Ještě dodám, že v sousedním Německu uvažují o omezení udělování azylu rodinným příslušníkům. Tam je také možné se inspirovat.

S pozdravem

Milan Štěch