Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.11.2015 15:55:08 - Tedy99

reforma EU

Myslíte , že budou požadavky pro EU akceptovatelné? Kdo o tom rozhoduje? A co když si začne každý ze státu klást vlastní podmínky? A bude třeba kvůli tomu znovu schvalovat Lisabonskou smlouvu? Poprvé to trvalo řadu let a na podruhé by se to podle mě už nemuselo podařit. Mockrát děkuji za odpovědi. Tedy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.12.2015 14:07:22 - Ing. Petr Mach, Ph.D.
Dobrý den,
jestli chtěl britský premiér David Cameron uskutečnit reformu EU, měl nejdříve nějakou skutečnou navrhnout. V Británii čelí oprávněné kritice, že požaduje jen kosmetické úpravy a ne skutečnou reformu. I tak se svými návrhy zřejmě narazí. Rozhodující slovo budou mít představitelé států, kteří se schází na Evropské radě. Cameron měl představu, že předjedná změnu smlouvu, kterou mu představitelé států odsouhlasí. S takovou dohodou by pak předstoupil před voliče a bojoval za setrvání Británie v EU.

Neměl by ale ani žádnou záruku, že by se pak smlouva skutečně změnila. Je to proces na roky, který mohou komplikovat volby v členských státech a taky požadavky dalších států. Kdyby se Svobodní dostali do parlamentu v roce 2017, požadoval bych, aby Česká republika výměnou za podporu změny chtěla vlastní výjimky. Mohli bych tak docílit alespoň o něco lepšího stavu, kdy by Česká republika například nebyla zavázaná přijmout euro. Bylo by dobré prosadit zatím alespoň to, než se mi povede prosadit vystoupení ČR z EU.

S pozdravem,
Petr Mach