Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.12.2015 16:23:22 - saddam002

Možná to konečně vyjde

Pane poslanče, jste jeden z mála, který si přečte dotazy, a dokonce na ně odpovídá. Před rokem jsem položil dotaz vašemu guru (dočasnému ministru financí) ohledně zdaněných daní - ze spotřební daně na pohonné hmoty se vypočítává DPH, čímž dochází ke dvojímu zdanění a okrádání spotřebitelů. Myslíte, že by na tento dotaz mohl konečně někdo kompetentní odpovědět?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.12.2015 8:19:11 - Ing. Martin Kolovratník
Dobrý den. Děkuji za Váš zájem - a vážím si toho. Aktivní komunikace poslance s občany je podle mě součástí naší práce, proto považuji za samozřejmé, že se věnuji vašim dotazům. Oceňuji také Váš zájem o daňovou problematiku a pokusím se věc vysvětlit. Bohužel se musím přiznat, že se s podobnými typy dotazů setkávám velmi často, proto jsem rád, že se ptáte a mohu toto tvrzení uvést na pravou míru. Předmětem spotřební daně jsou vybrané komodity, které podléhají zpřísněné regulaci v podobě spotřební daně. Jedná se nejen o pohonné hmoty, ale například i o cigarety, alkohol či jiný obdobný sortiment, jehož spotřebu chce stát omezovat či si z něj zajistit dostatečné finanční zdroje pro státní rozpočet České republiky. Obecně lze říci, že daň z přidané hodnoty (DPH) je plošný typ daně, která se vztahuje na všechny tuzemské služby nebo zboží, pohonné hmoty nevyjímaje. V tomto případě dochází k uplatnění spotřební daně, která tvoří součást daňového základu pro následný výpočet DPH. Lze tedy konstatovat, že do jisté míry máte pravdu. Nejdříve se výpočet spotřební daň a teprve poté se z celkové ceny zboží vypočte příslušná DPH. Nemyslím si však, že se jedná o okrádání spotřebitelů. V případě pohonných hmot jde 100% výnosů spotřební daně do výstavby dopravní infrastruktury, v případě alkoholu a tabáku se za tyto výnosy hradí zvýšené náklady ve zdravotnictví.