Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.12.2015 10:28:39 - masa

Ochrana Schengenu

Jste na straně Sobotky, který tvrdí, že ztráta Schengenu by vedla k vzestupu nacionalistů? A jak si myslíte, že to dopadne? Nemyslíte, že jakýsi minischengen je začátek konce? Na druhou stranu nevidím jediný důvod, proč když jsme mi byli proti kvótám by nám ostatní země měli nyní vyjít vstříc a zachovat Schengen…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.12.2015 13:22:10 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Dobrý den.
Souhlasím s premiérem a vládou ČR, že ztráta Shengenu by mimo jiné vedla s největší pravděpodobností k vzestupu nacionalistických (extremistických) politických subjektů - nehledě k průvodním ekonomickým, bezpečnostním a dalším ztrátám. Zavedení "Minishengenu" jak navrhují některé země Evropského společenství by byl počátkem eroze nejen Shengenu jako takového, ale i EU v té podobě jak ji dnes známe.
Tím ale neříkám, že vše, co se nyní v EU odehrává je v pořádku. Cestou podle mého názoru není podpora kroků vedoucích k rozpadu Evropského společenství, ale provedení zásadních změn, které naopak povedou k jeho posílení......to by mělo být i jednou z priorit České zahraniční politiky.
Pokud jde o kvoty - to je v zásadě problém objektivního posouzení stavu věcí - kvoty nic neřeší, nikoho nelze omezit, pokud jde o svobodu pohybu, nikomu nelze nařídit "ty budeš přidělen do té a té země", to prostě nebude nefungovat. Čím dříve bude tento fakt akceptován, tím lépe. Nicméně kvoty nejsou tím, čím by se EP měl urychleně zabývat - bohužel se obávám, že s příchodem jara opět zjistíme, že EU je nepřipravena.
Tedy kvoty nejsou tím, proč by nám jné země měli či neměli vyjít vstříc. Vyjít vstříc by si měli evropské země především v oblasti vzájemné výpomoci, zajištění nedotknutelnosti hranic Shengenského prostoru, zajištění jeho obrany a bezpečnosti. Pohraniční stráž EU je dobrá ambice, nicméně uvažovaných 1 500 osob je v porovnání s předpokládaným úkolem naprosto směšný, takhle to asi fungovat nebude....
Osobně tvrdím, že je nejvyšší čas zcela transparentně označit ty politiky a úředníky EP, kteří dlouhodobě nekonali tak jak měli s tím, že proti nim bude vyvozena politická, ekonomická i morální odpovědnost a nechovat se tradičně tak, jako by se nic nestalo - to je přesně to, co snižuje autoritu politické reprezentace v očích evropské veřejnosti.
A dále tvrdím, že ochrana Evropského teritoria před pokračující imigrační krizí na jeho vlastním území je za dané (a budoucí situace) špatnou strategií, tento prostor se musí preventivně chránit mimo toto území (ochranou myslím například budování a zajišťování bezpečnostních zón a nových záchytných hotspotů např. na území Severní Afriky). Pokud se uprchlíci dostanou na moře, pak je všechno špatně, včetně zajištění bezpečnosti těchto lidí před pašeráky lidí, před smrtí na pevnině či na moři, včetně potřebných bezpečnostních parametrů při azylovém řízení atp.
S pozdravem