Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.01.2016 8:00:18 - PavelP

Inkluze

Jak nový školský zákon řeší inkluzi těžce logopedicky nemocných dětí?
Dovolím si vlastní zkušenost - když moje bývalá žena po rozvodu přeřadila dceru s diagnostikovanou těžkou logopedickou vadou do nejbližší školy (spádová škola pro mnoho obcí - 30 dětí ve třídě) dopadlo to katastrofálně - v pololetí první třídy slovním hodnocením - jinak by dcera dostala pětku - dnes je na specializované logopedické škole a již 4 roky má vyznamenání. Proto tomu systému nevěřím - mnoho škol nemá ani prostředky ani místo pro třídy z nízkým počtem žáků (u logopedie 12 max. ve třídě)
Kromě toho ještě jedna věc - při neustále stoupajícím počtu dětí, které trpí nějakou formou logopedických problémů - je problém i dítě s lehkou logopedickou vadou dostat na Klasické základní škole do logopedické třídy, např. v Brně jsou jen tři školy které toto poskytují - a proč? Jednak nejsou třídy a jednak není dost pedagogů a logopedickou aprobací.
S pozdravem Pospíchal

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2016 21:59:58 - Ing. Adam Rykala
Vážený pane Pospíchale,

dětí s těžkými vadami, a to nejen logopedickými, se přeřazení do standardních škol netýká a pro ně zůstanou stále funkční školy speciální jen s tím rozdílem, že dojde ke zrušení přílohy vzdělávacího plánu, která vzdělávání takto postižených dětí upravovala, a která bude nahrazena jiným dokumentem. Pro rozhodnutí o zařazení dítěte do školy standardní nebo jeho ponechání ve škole speciální, bude důležitý posudek poradenského zařízení. Jestliže toto usoudí, že dítě není možno zařadit do jednoho z 5 stupňů, pro které jsou pevně stanovena podpůrná opatření, pak dojde k jeho ponechání ve stávajícím zařízení.

S pozdravem, Adam Rykala