Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.01.2016 13:23:52 - Bětka M.

daně

1.Nemyslíte, že čím více daňových sazeb, tím větší v tom bude bordel, což ve finále nahrává korupci?
2. Co sledujete snížením DPH na sudové pivo a jídlo v restauracích? Proč by zrovna tyto komodity měly být levnější? Podle mě by mělo být nižší DPH na dětské potřeby, školní potřeby, kulturu, zdraví, literaturu a základní potraviny. U piva nevidím důvod. A jestli někdo nemá n a to chodit do restaurací, tak ať tam nechodí, o nic zásadního nepřijde.
Asi je zřejmé, že s vaším záměrem nesouhlasím, ráda se ale nechám pádnými argumenty přesvědčit :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2016 17:09:36 - Ing. Martin Kolovratník
​Dobrý den paní Bětko, 

děkuji Vám za váš dotaz i názor. Přiznávám - na první pohled návrh na snížení sazby může vzbuzovat pochybnosti, proto se rád pokusím vysvětlit náš postoj, i co tím vlastně sledujeme. Snížení DPH u sudového piva na deset procent je součástí doprovodné předlohy, která počítá se snížením DPH u nealkoholických nápojů a jídla v restauracích z 21 na 15 procent. V současnosti je pouze ve fázi návrhu a zcela jistě bude předmětem důkladné diskuze jak z řad našich koaličních partnerů, tak i opozice. Tento návrh souvisí s očekávaným zavedením elektronické evidence tržeb (EET - více informací například zde: http://www.jaknaetrzby.cz ). Očekáváme, že zavedením EET dojde k zvýšení výběru daní v řádu několika miliard korun navíc. Segment pohostinství je totiž dlouhodobě rájem šedé ekonomiky. A proč tedy ono snížení sazby DPH? Jedná se o určitou „kompenzaci“ restauracím, které jídlo nenabízejí. Hnutí ANO šlo do voleb se slibem, že nebudeme zvyšovat daně, ale zvýšíme jejich výběr, čehož díky EET dosáhneme. Chceme férové podnikatelské prostředí, kde všichni máme rovné podmínky.