Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.02.2016 12:33:06 - Ježková

Virus zika

Je údajně velká pravděpodobnost, že pokud se něco nestane, rozšíří se i do Evropy. Pokud to ale chápu dobře, rizikem je jen pro těhotné a jejich plod? A když mě komár štípne, drží se ve mně ten vir nějakou dobu? Co když třeba v tu chvíli těhotná nejsem, ale za měsíc po bodnutí komárem budu? Je to i tak riziko?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2016 10:36:10 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 

Informace o viru ZIKA každým dnem přibývají, takže původní tvrzení, že je přenášen pouze bodnutím komárem, již neplatí. Byl prokázán i přenos z člověka na člověka při pohlavním styku, stejně tak bych nevylučovala ani přenos při polibku apod. Pokud nejde o těhotnou ženu, pak se nákaza podobá příznakům chřipky anebo se vůbec klinicky neprojeví. Dnes ( tj.5.2.) jsem zachytila v TV 24 zprávu, že je usilováno o povolení potratů v těch zemích Jižní Ameriky,  kde nejsou potraty dovoleny. Podobné postupy by měly být voleny i v jiných světadílech dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Deformace lebky a zakrnělý mozek se ultrazvukovým vyšetřením těhotné dělohy zřejmě vždy nerozpozná, a to z několika důvodů. Přístroje nemusí být  po světě vždy ty nejmodernější, anebo žena přichází na vyšetření ve fázi, kdy deformace lebky plodu není ještě rozeznatelná. Opakovaná vyšetření u téže ženy v určitých časových rozmezích  asi není organizačně ani ekonomicky schůdné, navíc plodu by nemuselo prospívat. Potraty by se měly provádět podle pravidel evropské medicíny, tj. do konce 12.týdne gravidity, pokročilejší pak výjimečně, resp.z jasně definované indikace. Tato pravidla by měla prosadit WHO celosvětově, dokud neustoupí epidemie, ale lépe -  dokud nebude vyrobena očkovací látka, na kterou celý svět čeká. Nejsem porodník, předávám vám vlastní názor….Informace a doporučení se stále vyvíjejí, je nutné je průběžně sledovat.

Milada Emmerová