PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.02.2016 19:35:37 - Elissa

Islám a právo v ČR

Dobrý den pane poslanče. Reaguji na Váš článek ohledně slučitelnosti (nebo spíš neslučitelnosti) práva šaria a práva platného v ČR. Myslím, že jste vystihl a pojmenoval naprosto přesně podstatu věci. Otázka tedy zní, je z právního hlediska možné islám jako náboženství postavit mimo zákon? Prosazování práva šaria je i dle Vašeho článku nezákonné, dá se očekávat a doufat, že někdy přijde doba a zákon bude v tomto směru vymáhán a viníci trestáni? Budete se snažit se o to zasadit? Děkuji a přeji hezký den, Eliška.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.02.2016 20:32:38 - PhDr. Zdeněk Soukup
 

Postavit mimo zákon náboženství, které vyznává jeden a půl miliardy lidí, vidím jako problematické. I když vím, že například v Saudské Arábii s tím problém nemají. Jistého amerického občana tam uvěznili jenom za to, že zapomněl na hotelovém pokoji Bibli.

Měli bychom postihovat dokonané činy.  Výroky, nabádající k nenávisti, k nerovnosti mezi mužem a ženou … porušením českých zákonů jsou. Po dohodě s kolegou poslancem – právníkem, to ještě na trestní oznámení není. Doporučil shromáždit více materiálu.

Naopak téměř rozhodnutý jsem obrátit se s na ministerstvo kultury s podnětem na zrušení registrace muslimských obcí, v jejichž mešitách některé výroky zazněly. Registrace církví a náboženských spolků v podstatě znamená legalizaci jejich činností. Podle mého názoru některé výroky porušily podmínky k udělení registrace.