Ing. Pavlína Nytrová

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.02.2016 15:26:53 - adamickova

trestněprávní odpovědnost

O snížení trestněprávní odpovědnosti se nemluví poprvé, ale vždy to vyšumí. Dotáhnete to dokonce? Nemyslíte, že je načase začít jednat? Jste vůbec pro? A pokud ne, proč? Pokud to také dobře chápu, kdyby byla věková hranice snížena, znamenalo by to, že mladiství budou moci mít i dříve řidičák nebo se třeba ženit? A do třetice. Nemyslíte, že by šikana měla být také více=přísněji trestána?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.02.2016 16:54:20 - Ing. Pavlína Nytrová
  Paní Adamíčková děkuji za dotaz. Máte pravdu, že problematikou snížení trestně-právní odpovědnosti z 15 na 14 či 13 let se už mnohokrát zabývali politici napříč politickým spektrem. K tomu, abychom mohli snížení hranice uzákonit, ale v prvé řadě potřebujeme jasné stanovisko odborníků, tedy lékařů, psychologů, psychiatrů, sociálních pracovníků a dalších. Ti by měli zvážit všechny aspekty pro a proti, abychom my politici, zákonodárci měli možnost na základě odborných posudků případně přijmout novou právní normu na snížení hranice trestně-právní odpovědnosti.  V novém zákoně pak můžeme upravit nejen věkovou hranici trestně-právní odpovědnosti, ale také to, na jaké činnosti, pro jaké případy bude platit. Neznamená to tedy, že by mladiství mohli mít dříve řidičský průkaz nebo se ženit, jak uvádíte. O tom, že je potřeba šikanu trestat přísněji není pochyb, jsem stejného názoru. Bohužel, se o tom začne mluvit vždy poté, co se stane něco závažného. Živá diskuse na toto téma se vede nyní, po tragické události, ke které došlo na Střední průmyslové škole Na Třebešíně. Vidím problém šikany na školách nejen mezi žáky, ale i žáky a učiteli, jako velký balvan, který valíme před sebou a nevíme, kam s ním. Přesto věřím, že se o tom brzy začne jednat i na půdě sněmovny a skončí to přijetím přísnější právní úpravy.