Jan Koukal

nezávislý kandidát do Senátu
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.02.2016 17:09:33 - Judr. Ladislav Roten

Senát

Pane Koukale, jakou má podle Vás Senát váhu, když se v něm volí čistě stranicky? Všichni za CSSD hlasují, jak chce Lidový dům a podobně? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2016 22:17:44 - Jan Koukal
 Když vznikala druhá komora parlamentu, byl to legislativně nedotažený krok, ke kterému jsme se ústavně zavázali a tudíž se realizoval. Já jsem kandidoval s vizí francouzského modelu dvoukomorového parlamentu, kde Senát má daleko výraznější a řekněme mocnější postavení. Tehdy jiné aktuální problémy jako například  tzv.  Sarajevský atentát a pád vlády naprosto přebily  koncepční úvahu a Senát se se svým postavením fakticky neposunul. Máte pravdu v podtextu té otázky, že mnozí očekávali, že to budou především osobnosti, kdo jej obsadí a tím rozmělní stranické postoje Poslanecké sněmovny. Jenomže ve volbách je hegemonem volič. I když nominace z velkých politických stran probíhají podle jejich vnitřních pravidel a Vy je můžete různě kritizovat, nakonec právě tady máte možnost, volit někoho úplně jiného. Navíc socialisté budou vždy "kolektivní" a vždy budou mít větší tendenci vystupovat se svým společných stranickým stanoviskem. Váha Senátu je samozřejmě nejvíce spojena s konkrétními výsledky a jednáním jeho reprezentantů. Místo přitakávání vládní většině musí konečně naplňovat základní funkci a to legislativního oponenta a nekompromisního spolutvůrce. Vy jste právník. Dobře víte, jak krátká je životnost zákonů, jak často jíž během schvalování se tvoří novela. Tato praxe musí skončit.  Senát musí stát v čele souboje za srozumitelný a stabilní právní řád. Tak to vidím já.